Застраховане и екологични рискове - иновативни решения в корпоративния риск мениджмънт

четвъртък, 03 февруари 2022 10:16

В новия брой на списание „Панорама на труда“ може да прочетете интервюто на главния редактор доц. д.ик.н. Евгени Евгениев с доц. д-р Ирена Маркова, преподавател в катедра Чoвешки ресурси и социална защита", Общоикономически факултет на УНСС, автор на монографията Екологично застраховане и корпоративна сигурност в химическата индустрия". Публикациите на доц. Маркова са в областта на икономиката,  организацията  и  управлението  на застраховането, както и в сферата на риск мениджмънта. Преподава учебните дисциплини: Застрахователен маркетинг", Управление на риска", Имуществено застраховане", Презастраховане",  Контролинг  в  застраховането", Анализ  на  дейността  на  застрахователното дружество".

Доц. Маркова, наскоро бе публикуван вашият монографичен труд „Екологично застраховане и корпоративна сигурност в химическата индустрия“. Кое провокира научният Ви интерес в тази интердисциплинарна област?

Монографичният труд е обсъден на заседание на катедра „Национална и регионална сигурност“ и публикуван в Издателския комплекс на УНСС. Използвам възможността да благодаря на членовете на катедрата, на рецензентите и на екипа на Издателството за оказаната подкрепа и съпричастност за финализиране на публикацията.

Изследването включва широк кръг от въпроси, систематизирани в четирите глави на монографията. Във фокуса на разработката е анализът на въздействието на екологичните рискове върху корпоративната сигурност на предприятията от химическата индустрия в контекста на политиката на Европейския съюз и на България по опазване на околната среда. Акцентира се върху ролята на екологичното застраховане в управлението на риска на предприятията от химическата индустрия и значението на застрахователните услуги и продукти за повишаване на корпоративната сигурност на големите, средните и малките предприятия.

Очевидно това е едно пионерско изследване. Каква е връзката между екологичното застраховане и корпоративната сигурност в индустриалното предприятие?

Проблематиката за застраховането на екологични рискове придобива обществено значим характер в контекста на възможностите на корпоративния риск мениджмънт. В тази връзка разглеждам понятията „екологичната сигурност“ и „екологичната безопасност“, чието постигане със съответните мерки и действия в съчетание със застрахователната защита, водят до повишаване на корпоративната сигурност в стопанската единица. По този начин терминът „корпоративна сигурност“ се определя като по-широко понятие, което зависи до голяма степен от ефективността на управлението на риска и включва редица други видове сигурност, като: икономическа, информационна, техническа, технологична, бизнес сигурност и пр., които разглеждам от гледна точка на индустриалното предприятие.

Кои екологични рискове и заплахи оказват влияние върху химическата индустрия и какви са възможностите за тяхното застраховане?

През XXI век въпросите за застраховането на екологични рискове стават все по-актуални във връзка с проблемите по опазването на околната среда. В тази насока е направена класификация на екологичните рискове, според която те се представят в четири основни групи, а именно: екологични рискове с природен, техногенен, антропогенен и обществен характер. Всички рискове от посочените групи оказват неблагоприятно въздействие върху корпоративната сигурност и устойчивото развитие на предприятията. Следователно екологичните рискове трябва да бъдат  наблюдавани, изучавани, преодолявани и управлявани, доколкото това е възможно, респ. в зависимост от възможността за количествена и качествена оценка на последиците от тяхното проявление.

Системите за експертни оценки на риска в предприятията от химическата индустрия служат като основа за разработване на общите и специалните условия и за тарифирането в екологичното застраховане. Застрахователната практика дава редица примери за включване на екологичните рискове в отговорността на дружествата и за предлагане на иновативни застрахователни продукти съобразно спецификата на отрасъла.

Иновациите относно застраховането на екологични рискове придобиват все по-голяма актуалност от гледна точка на теорията и практиката. Какви са Вашите наблюдения върху националния застрахователен пазар – как се развива екологичното застраховане в България?

Неотдавна проведох маркетингово проучване сред потребителите на пазара на екологичното застраховане в химическата индустрия. Изследването се осъществи с институционалната подкрепа на Българската камара на химическата индустрия (БКХИ), а анкетното проучване се проведе сред членовете на Камарата. Благодаря на всички участници в проучването, които изразиха своето професионално мнение по въпроси, свързани с екологичното застраховане, и които подпомогнаха осъществяването на този изследователски проект.

В анкетното проучване специално внимание е отделено на оценката на ефективността на различните механизми за управление на качеството на околната среда, като за целта анкетираните са извършили подреждане по степен на важност. Сред посочените екологични механизми на първо място според 43% от анкетираните е екологичната подкрепа на инвестиционния процес, 29% определят като изключително важни инвестициите в мероприятия по опазване на околната среда, 14% считат като най-важни екологичното сертифициране и лицензиране и екологичното данъчно облагане.

Прави впечатление фактът, че екологичното застраховане като механизъм за управление на качеството на околната среда е отредено преобладаващо пето място от 43% от анкетираните, а според 14% е на четвърто място, а някои дори са посочили и следващи места, което ясно показва недостатъчно използване на възможностите, които предоставя екологичното застраховане в системата на корпоративния риск мениджмънт на предприятието. На тази основа съществуват значителни резерви за нарастване ролята на екологичното застраховане в системата от механизми за управление на качеството на околната среда, но за да бъде постигнато това е необходимо популяризиране на възможностите, обхвата и покритието на застраховката „Отговорност” срещу замърсяване на околната среда сред предприятията от химическата индустрия.

Представлява ли интерес изследваната проблематика за вашите студенти?

Надявам се монографичния труд да е полезен за нашите студенти. Застраховането на екологични рискове е тема, която вече се включва в актуализираните учебните програми по конкретни дисциплини  в бакалавърската и магистърската степен на обучение. Дипломантите също проявяват интерес към въпросите на екологичното застраховане. Търсенето и предлагането на сигурност чрез застраховане на стопанската единица в крайна сметка оказва положително влияние върху развитието на икономиката и на обществото. Потребяването на екологични застраховки води до повишаване не само на корпоративната сигурност, но и до повишаване на националната и регионалната сигурност. Със студентите вече обсъждаме необходимостта от създаване на катастрофичен пул не само за природните бедствия – земетресение и наводнение, но и за покриване на други екологични рискове, които могат да имат като последица дори трансгранични замърсявания на околната среда, респ. чиито неблагоприятни въздействия могат да окажат влияние на живота и здравето на хората, както и на средата на обитаване на всички живи организми.

Повече за темите в новия брой на списание „Панорама на труда“ може да видите ТУК.

Галерия снимки от Застраховане и екологични рискове - иновативни решения в корпоративния риск мени ...