Лидл България дари на УНСС модерна техника за онлайн обучение и видео стрийминг

сряда, 19 януари 2022 11:36

Благодарение на дарение от Лидл България техниката на УНСС е допълнена с преносима система за видеоизлъчване, което ще обогати възможностите за онлайн обучение и стрийминг. Системата разполага със смесителен пулт и три камери от най-ново поколение. Новата техника е предназначена за интерактивно онлайн обучение, в което студентите ще могат едновременно да виждат дъската и преподавателя. Обучаващите се ще имат достъп до чат, картина, звук, споделен екран и директна връзка с преподавателя, плюс функциите на MS Teams с вдигане на ръка и дистанционно изразяване на емоции.

Като поредна стъпка към задълбочаване на сътрудничеството между Лидл България и УНСС двете страни подписаха и Меморандум за сътрудничество. Подписите си под документа положиха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и  главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

Проф. д-р Димитър Димитров и Милена Драгийска

„Искам да изкажа благодарността си към Лидл България за благородния жест. Дарената от Вас техника е много важна за нас, защото УНСС присъства активно в социалните мрежи, провеждаме много конференции и събития онлайн, а през тази учебна година направихме и първата си изцяло онлайн кандидатстудентска кампания“, подчерта проф. Димитров и допълни, че предоставената система на практика представляват подвижна телевизионна станция от най-модерен клас. Това ще позволи запис и излъчване на HD картина по време на лекции и събития в социалните мрежи и ще обогати възможностите за онлайн обучение, стрийминг и подкаст. „Последните две години дигиталните технологии много се развиха, а оттук нататък ще дават още повече възможности. Вярвам, че технологиите ще направят живота на хората и организациите по-добър“, посочи ректорът.

„В Лидл България устойчиво подкрепяме образованието, защото вярваме, че това е начинът да задържим младите хора в страната и да подобрим цялостно средата за живот у нас. Ролята на бизнеса като партньор на образователните институции е ключова, тъй като може не само да даде кариерна перспектива на младежите, но и да им осигури трансфер на практически ноу хау и знания. Това е целта и на партньорството на Лидл България с УНСС. Ние имаме широк спектър от възможности да обединим силата на опита и експертизата си, за да дадем допълнителна стойност за образованието на студентите“, каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Дарената от Лидл България преносима система за видеоизлъчване ще допринесе за подобряване качеството на учебния процес и развиване на съвременни интерактивни образователни практики. Възможността за по-прецизното позициониране на двете видео камери CANON ще позволи кадър в близък и далечен план, а 180 градусовата въртяща се камера SONY дава възможност за панорамна картина, както към сцената, така и към публиката и залата. Те се управляват от видео смесителен пункт ATEM Mini Pro, който позволява едновременно от едно устройство да се записва, стриймва, да има онлайн връзка и изглед към мултифункционален режим. Той е свързан към изцяло нов и модернизиран лаптоп HP, подготвен за управление на стрийминг техниката. 

Част от дарената от Лидъл България техника

Touchscreen технологията позволява безпроблемното преминаване и сливане на различните технически средства и тяхното управление за най-бързоскоростно и качествено излъчване. Освен трите камери, стойките и лаптопа, дарението включва  led осветление за камерите, приспособяващо се към светлината на залата за най-доброто качество на картината. Към тях е добавена и звукова карта, която ще позволи чист и отчетлив звук, което значително улеснява образователния и презентационния процес.

Техниката ще е изключително полезна и при осъществяването на онлайн кандидатстудентски кампании, каквато УНСС проведе за първи път през тази учебна година. Предвижда се и излъчването на университетски подкаст.

В обхвата на Меморандума за сътрудничество влиза и партньорство за осигуряване на по-добри възможности за кариерно развитие и реализация на студентите от УНСС чрез посещения на място, срещи с практици, организация на учебни и преддипломни стажове и практики, трудови борси, организиране на публични лекции и други инициативи в техен интерес.

Двете страни ще си сътрудничат и в подпомагане на качеството на обучението на студенти и докторанти в нашия университет чрез организиране на дискусии, консултиране на учебното съдържание по учебни планове и програми и други инициативи от взаимен интерес, осъществяване на проучвания и научни изследвания. Провеждане на съвместни научни прояви, обучения и конкурси също са част от меморандума.

Координатор на меморандума от страна на УНСС е зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, която при подписването на документа бе представлявана от в.и.д. длъжността доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти.

„Меморандумът с голяма верига като Лидл България от една страна предоставя възможност за стаж на наши студенти в структурите на компанията – отдел Маркетинг, финанси, счетоводство, търговия, логистика, транспорт, а от други, намира и материален израз чрез дарението, което ръководството на компанията направи за нашия университет в размер на над 20 000 лв., изтъкна проф. Стоянова и подчерта, че техниката за лайв стрийминг ще позволи всички събития да се излъчват на живо от различни гледни точки и така да се достигне до по-широк кръг от хора.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

На подписването на меморандума от страна на УНСС присъстваха проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност и ръководител катедра „Логистика и вериги на доставките“, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Силвия Терезова – декан на факултет "Икономика на инфраструктурата" и ръководител катедра Икономика на търговията", Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, а от страна на Лидл България Рая Цветкова, Employer Branding Manager.

На снимката (от ляво надясно) доц. д-р Драгомир Стефанов, доц. д-р Росен Кирилов, Милена Драгийска, проф. д-р Димитър Димитров, Ангел Стойков, проф. д-р Мирослава Раковска и доц. д-р Силвия Терезова

За Lidl

Lidl е една от водещите вериги в сектора търговия на дребно с хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 109 магазина в 50 града и 2 логистични бази – в Равно поле и в Кабиле.

Лидл България е водещ работодател с 3700 служители в цялата страна. Компанията предлага кариерни възможности в широк спектър от сфери - от позиции в областта на търговията и логистиката, до маркетинг, право, човешки ресурси и др. Към младите хора са насочени и различни програми за студенти и млади специалисти като стажантска и trainee програми, които се провеждат всяка година. За своята HR политика и инвестиции в развитието на служителите си, Лидл България е отличена с престижни работодателски награди като Top Employer за България и Европа, топ 3 на Employer of choice 2021, препоръчан работодател и др. Компанията е и лидер в ритейл сектора според проучванията за предпочитанията на студентите Graduate Survey, които се правят ежегодно.

Галерия снимки от Лидл България дари на УНСС модерна техника за онлайн обучение и видео стрийминг  ...