Нашият университет бе домакин на първите Икономически игри в България

понеделник, 09 април 2012 14:41

Сто и четиридесет спортисти участваха в първите Икономически игри в България. Домакин на състезанията по футзал, баскетбол и тенис на маса в продължение на два дни бе УНСС. Финалите се играха на 7 април – Лазаровден.

В Икономическите игри участваха нашият университет, Икономическият университет от Варна и Стопанската академия „Димитър Ценов”  от Свищов. Пред 1500 студенти и 140 спортисти игрите откри ректорът проф. д. ик.н.Стати Статев, който бе и патрон на събитието. Гост на игрите бе президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

„Чудесна е идеята на нашата катедра „Физическо възпитание и спор“ да организира това спортно събитие с участието на студенти от трите икономически университета. Радвам се, че домакин е най-модерният университетски спортен комплекс – „Бонсист”, където всяка година спортуват по 10 хиляди. студенти.“, каза при откриването проф. Стати Статев. Ректорът изтъкна, че от създаването си УНСС винаги е бил свързан със спорта, че тук е създадено първото спортно студентско дружество. „През годините истински съм се радвал на успехите на студентите, които съм награждавал. Радвам се, че катедрата прие моята идея за Стена на славата – едната в централното фоайе на университета, а другата в зала „Бонсист”. Имаме нужда от такава стена, където да показваме купите, нашите студенти да се гордеят с тях и да спортуват. Само през миналата година имаме световен шампион по кикбокс, рекордьор по плуване и победители в международния студентски турнир „Петте топки” в Париж.“, каза още проф. Статев и напомни, че основателите на университета са оставили девиза „Духът прави силата”.

Отборите на трите икономически университета - с общо 140 участници и 1600 подкрепящи ги студенти в "Бонсист"

От ляво на дясно: Георги Глушков, проф. Стати Статев, Спас Ставрев, Калоян Димитров, председател на Студентския съвет

Игрите се организират по идея на и ръководителя  на катедрата по Физическо възпитание и спорт  Спас Ставрев и ръководителите на катедрите в другите два университета . „Радвам се, че днес поставяме началото на Икономическите игри. Нашата идея е да ги има всяка година, като домакин е един от трите университета. Пожелавам на участниците приятни мигове и много победи“, каза Ставрев. Той връчи почетни плакети на ректора проф. Статев и на консултанта на Вестник на УНСС – Любен Генов.

След официалните слова кръвта на всички в залата нажежиха мажоретките на университета – Перфектните 10. Облечени в сексапилни черни трика те изиграха два танца, които предизвикаха искрените аплодисменти на студентите. В откриването участва и хип-хоп денс групата Ритъм „Ескейп”. В нея танцува нашият колега  Божидар Борисов.

Световният шампион по кикбокс Емануил Димитров показа нещо, което малцина могат да направят. Без видими усилия той счупи пет  керемиди с голи ръце.

Почетен плакет за ректора проф. Стати Статев

Демонстрацията на световния шампион по кикбокс

След края на празненството започнаха мачовете. Трите университета си поделиха победите. УНСС стана шампион по футзал, Стопанската академия по тенис на маса, а Икономическият университет от Варна по баскетбол. Игрите бяха закрити с церемония по награждаване. Победителите награди зам. ректорът на нашия университет проф. Валентин Кисимов. „Приятно ми е да ви наричам колеги, защото вие сте велики спортисти“, каза той. „ Знайте, че когато човек си пише автобиография, за да кандидатства за работа, той записва кой университет е завършил, какво е спортувал и дали е побеждавал. Спортът е доказателство дали можеш за побеждаваш. Вие сте победители!“, изтъкна проф. Кисимов.

Проф. Валентин Кисимов връчва наградите на победителите

Наградените и отличените в първите Икономически игри

Резултати

Баскетбол, мъже: УНСС – ИУ Варна 59:60, ИУ – Стопанска академия 70:47, УНСС – Стопанска академия 66:43

Баскетбол, жени: УНСС – ИУ 52:59

Футзал: УНСС – ИУ 7:3, ИУ – СУ 7:1, УНСС – СУ 7:4

Тенис на маса, отборно, мъже:  УНСС – Стопанска академия 2:3, Стопанска академия – ИУ 3:1, ИУ – УНСС 1:3 

Тенис на маса, отборно, жени: УНСС – Стопанска академия 1:3, Стопанска академия – ИУ 3:1, ИУ – УНСС 1:3

Класиране

 Баскетбол, мъже: 1. ИУ, 2. УНСС, 3. Стопанска академия

Най-полезен играч Георги Капаклиев, УНСС

Тенис на маса, отборно:  1. Стопанска академия, 2. УНСС, 3. ИУ

Най-полезен играч Росен Илиев, ИУ

Тенис на маса, индивидуално, мъже: 1. Росен Илиев, ИУ; 2. Добромир Денев, ИУ; 3. Емил Еркеков, УНСС

Тенис на маса, индивидуално, жени: 1. Виолета Ангелова, Стопанска академия; 2. Борислава Иванова, ИУ; 3. Даяна Жан, УНСС

Футзал: 1. УНСС, 2. ИУ, 3. СУ

Най-полезен играч Ангел Големанов, ИУ

 

Галерия снимки от Нашият университет бе домакин на първите Икономически игри в България ...