Мащабно сравнително изследване на историческите и съвременните политически системи

сряда, 22 декември 2021 15:12

Излезе книгата „Сравнителни политически системи. Исторически и съвременни политически системи“, с автор проф. д-р Георги Янков, основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“, заслужил професор на УНСС, понастоящем директор на Центъра за политологични изследвания. Книгата е плод на дългогодишни изследвания и продължение на предходната мащабна монография „Политологичната мисъл от древността до наши дни“ (трето издание, 2006).

Според автора политиката е значима и сложна човешка дейност: „Още Сократ и Платон са смятали, че държавното управление е една от най-сложните човешки дейности, която повече от всяка друга предполага съответно образование, възпитание и посвещаване. И тук се натъкваме на едно парадоксално противоречие: една от най-сложните и значими човешки дейности се упражнява (с известни изключения) от хора на средно, а в редица случаи и под средното интелектуално равнище. Това е едно от фундаменталните противоречия на политическата дейност, което по-скоро се задълбочава от началото на XXI век“, смята проф. Янков.

В книгата авторът изяснява същността и смисъла на истинската политика. А именно да работи за постигането на общото благо", да създава ефективни и справедливи правила за функциониране на публичната сфера (от общината до Европейския съюз), да разработва и прилага управленски стратегии и конкретни публични политики, да управлява неравенствата в обществото, да решава конфликти и др.

Най-много място в книгата е отделено на сравнителния анализ на парламентарните, президентските и полупрезидентските системи на управление. Откроени са особености на българската система на държавно управление: „Един от големите съвременни политолози и конституционалисти Морис Дюверже смята, че Конституцията на Република България от 1991 г. обединява най-доброто и най-лошото в съвременната представа за парламентарен режим". Според него един от най-добрите елементи е прекият избор на президент и неговата позиция на регулатор и върховен арбитър". Българският държавен глава се избира пряко от гражданите, подобно на президентите в полупрезидентските републики. По този начин избран президент, би следвало да упражнява реално конституционните си правомощия. Но действителната власт на държавния глава освен от конституционните си правомощия зависи и от редица други обстоятелства“, които подробно са разгледани в книгата.

Изследването „Сравнителни политически системи. Исторически и съвременни политически системи“ се състои от 3 раздела: „Теоретико-методологично въведение“, „Исторически политически системи“ и „Съвременни политически системи“, с общо 16 глави.

В обръщение към проф. Георги Янков по повод издаването на научния труд президентът Румен Радев посочва: „Вярвам, че книгата Ви и изследванията Ви, познати в България и по света, наред с поколенията студенти на основаната от Вас катедра „Политология“, са постижение, което Ви дава повече от заслужено право на удовлетворение и гордост“.

Проф. Янков има над 190 публикации, сред които и първото по рода си рейтингово изследване в България „Най-успешните български министър-председатели (1879-2009)“. Той е отговорен редактор на енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт – преподаватели и випускници на УНСС“, издадена по повод 100-годишния юбилей на УНСС. Предстои разработването на нова енциклопедия от екипа на проф. Георги Янков, със заглавие: „Видни финансисти, мениджъри и предприемачи – преподаватели и випускници на УНСС (1920 – 2021)“.

Галерия снимки от Мащабно сравнително изследване на историческите и съвременните политически систе ...