Патрисия Луиса Инхос Селфа представи пред студенти и преподаватели дейността на института „Сервантес“

петък, 06 април 2012 13:46

Патрисия Луиса Инхос Селфа, преподавател в Института „Сервантес“ в София и отговорник за изпитите DELE, представи пред студенти и преподаватели от УНСС дейността на института, както и сертификатните изпити.

Доня Патрисия беше представена на аудиторията от доц. д-р Даниела Кожухарова, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която припомни, че настоящото посещение е само поредният израз на дългогодишните връзки на университета с института „Сервантес“. „Сред многобройните посещения е това на Йон Хуаристи, директор на института, който избра УНСС за изнасянето на магистралната си лекция, срещата с доня Луиса Фернанда Гаридо, директор на института в

София и носител на испанската национална награда за превод (2005 г.), която също предпочете УНСС за първата си лекция, изнесена в българско висше учебно заведение“, изтъкна доц. Кожухарова.

Испаноговорящите студенти слушаха с интерес

Доня Патрисия (вляво) и доц. Даниела Кожухарова

В своята презентация Патрисия Инхос Селфа  припомни, че на испански съкращението D.E.L.E. означава „диплома по испански като чужд език“ и е официален документ за владеене на езика, издаден от Министерството на образованието на Испания. Изпитите се разработват, провеждат, коригират и оценяват от института „Сервантес“ съвместно с един от най-реномираните испански университети – университета в Саламанка. Сесиите са два пъти годишно - през май и ноември - и желаещите могат да се явят на шест нива: А1, А2, В1, Б2, С1 и С2, отговарящи на изискванията на общата европейска рамка. За разлика от други сертификати, дипломите DELE са безсрочни и международно признати от фирми, търговски камари, университети - за обучение в бакалавърски, магистърски и докторски програми, образователни институции в публичния и частния сектор, агенции за международно сътрудничество и др.

Г-жа Инхос обърна внимание, че като подготовка за изпитите институт „Сервантес“ предлага специализирани курсове с отстъпка за повече от 6 души от висше училище, както и самоподготовка по програмата „Виртуална аула по испански език.”

Галерия снимки от Патрисия Луиса Инхос Селфа  представи пред студенти и преподаватели дейността на ...