Александър Димитров, студент в ENGAGE.EU: Извлечете максимума от образованието

вторник, 07 декември 2021 18:00

Александър Димитров е един от студентите, участвали в онлайн обмена в рамките на европейския университет ENGAGE.EU, от който УНСС е част. В момента Александър е студент в трети семестър в Дуалната магистърска програма с УНИНТ (Рим) – „Международен бизнес" с преподаване на английски език. Избран е за Студент на годината в УНСС през 2020 г., а също така печели първо място на националния конкурс „Студент на годината“ в категория „Стопански науки“. Той сподели впечатления от обучението си в партньорските университети и призова студентите на нашия университет да се включат в онлайн обмена за новия семестър (повече информация за кандидатстване ТУК).

- Как избрахте да се включите в онлайн обмена на студенти по ENGAGE.EU?

- Избрах да се възползвам от възможностите, които предоставя Европейският университет ENGAGE.EU, тъй като исках да уча за един семестър в чужд университет. Онлайн средата също ми позволи да науча нови неща, да видя друг начин на преподаване и да се запозная с много нови студенти от различни държави.

- Какво Ви направи най-силно впечатление?

- Изисква се добра подготовка и присъствие в повечето, ако не и във всички занятия. Преподавателите са винаги добре подготвени и качеството на образование е високо. Най-силно впечатление ми направи това, че всички обикновено сме с включени камери и трябва да участваме активно, така че се изисква много от студентите.

- Какъв е методът на преподаване и оценяване?

- Фокусът е върху дискусията, а не върху презентации. Преди всяко занятие имаме материал, който трябва да прочетем, понякога дори да потърсим допълнителна информация и след това го дискутираме всички заедно в часа, като преподавателите са по-скоро медиатори на разговора и ни насочват в правилната посока. Поради тази причина, силно препоръчително е да се отделя време извън учебните занятия за подготовка, за да може един студент да извлече максимума. Оценяването също е различно, тъй като оценката се формира от много различни компоненти, един от които е участието в занятията. Също така, винаги имаме групов проект, върху който обикновено работим 4-5 души и който трябва да представим в края на семестъра. Други компоненти, които формират оценката, са въпроси или изненадващи упражнения в някои от часовете.   

- Какво най-много Ви допадна в избраните курсове?

- Хареса ми, че методите на преподаване са разнообразни и в някои случаи не се знае какво е подготвил преподавателят преди да започне занятието. В някои случаи гледаме видеа, в други коментираме казуси, в трети трябва в малки групи да намерим решение на определен проблем, в четвърти играем различни роли, които ни предоставя преподавателят и т.н. Фокусът въобще не е върху теорията, а върху практиката и адаптивността към различни ситуации.

- Какво обичате да правите в свободното време?

- Голяма част от свободното си време посвещавам на учене на езици и владея английски, френски, испански, португалски и румънски. Освен това, обичам да спортувам футбол и тенис с приятели, когато имам време.

- Какво бихте казал на студентите от УНСС?

- Бих ги посъветвал да бъдат активни студенти и постоянно да търсят нови възможности за развитие, така че силно им препоръчвам да се включат в онлайн обмена на студенти по ENGAGE.EU. Могат да спечелят много, така че не бива да се колебаят въобще и просто да се опитат да извлекат максимума.

- Какво друго бихте искал да споделите?

- Бих посъветвал студентите да бъдат винаги любопитни и проактивни и да не се притесняват да задават въпроси. Японска мъдрост гласи „Да попиташ е срам за една минута, да не знаеш – срам за цял живот.“


Започна записването за третия семестър от онлайн обмена на ENGAGE.EU – европейската университетска мрежа, от която УНСС е част.

Повече информация ТУК.


Галерия снимки от Александър Димитров, студент в ENGAGE.EU: Извлечете максимума от образованието ...