Студент на УНСС - победител в първото издание на конкурс за студенти с високи академични постижения на МОСВ

четвъртък, 02 декември 2021 9:52

Габриела Методиева, студент в направление „Икономика с чуждоезиково обучение, е победител в конкурса за студенти с високи академични постижения на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Габриела Методиева

Тя печели едногодишна стипендия, а договорът й беше връчен от ректора проф. д-р Димитър Димитров на заседание на Ректорския съвет в присъствието на заместник-ректорите проф. д-р Мирослава Раковска, доц. д-р Михаил Мусов,  проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Росен Кирилов, помощник-ректора проф. д.ик.н. Кирил Стойчев и представителите на Студентския съвет Ангел Стойков и Илиян Чабуклийски.

Заседание на Ректорския съвет

На събитието присъстваха и Галина Симеонова, изпълнителен директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Росица Желязкова, също от ПУДООС.

Ректорът проф. Димитров и г-жа Галина Симеонова връчват договора за стипендия на Габриела Методиева

В поздравлението си ректорът проф. Димитър Димитров коментира, че добра кариера се постига, когато тя започне от студентската скамейка. Той поздрави инициативата и допълни, че иска всички институции да работят с младите хора както Министерството на околната среда и водите. Той припомни ролята на Студентския съвет и на Междууниверситетския  център за развитие на кариерата за насърчаване активността на студентите. Ректорът каза, че има готовност да бъдат подкрепяни всякакви инициативи в тази посока.

Ректорът проф. Димитров и г-жа Галина Симеонова

Галина Симеонова, изпълнителен директор на ПУДООС разясни, че една от целите на конкурса е била да мотивира студентите, а от друга страна, да изберат бъдещите си кадри. Тя уточни, че министърът на околната среда и водите Асен Личев, който е учредител на конкурса, иска да създаде традиция и всяка година този конкурс да се инициира по време на  Европейската седмица на мобилността. Г-жа Симеонова допълни, че Габриела е получила покана от Изпълнителна агенция по околна среда да проведе учебни стажове в агенцията. Галина Симеонова пожела от УНСС да има повече такива успешни студенти.  

За мен е изключителна чест да бъда тук. Прекрасно е да се съберем и то по повод, който е от особена важност за обществото, а именно екологията“, се обърна към присъстващите Габриела Методиева. „Искам да изкажа искрени благодарности към всяка от страните, които спомогнаха за този мой успех и които ми дадоха възможността да споделя своите виждания.

Габриела Методиева: „Като горд възпитаник на университет с дългогодишни традиции смятам, че инициативи като тази са с голяма значимост и се надявам заедно да продължаваме да градим в името на едно по-добро бъдеще“.

Ангел Стойков сподели: „Габи е част от Студентския съвет и участва в наши събития и се радвам, че именно тя е първият призьор на нашия университет в този конкурс“. Той посочи, че Студентският съвет споделя и съдейства информацията, която дава възможност за изява на студентите да достигне до повече от тях.

Ангел Стойков

Конкурсът „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ се провежда от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с финансовата подкрепа на (ПУДООС). Тема на първото издание на конкурса беше „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“ и е насочена към овладяване на предизвикателствата в градската околна среда и мобилността. Едногодишната стипендия е в размер на 2970 лв. разпределена на месечни вноски.


Целта на конкурса „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ е подкрепа за приемственост между теорията и практиката и приобщаване на младежите, избрали да се обучават в специалности във висшите учебни заведения, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие. Предизвикателствата на устойчивото бъдеще в глобален мащаб и в България налагат вземането на ключови решения и активни действия от отлично образовани и подготвени „зелени” лидери. Младите специалисти следва да бъдат подкрепени в развитието си, за да се реализират успешно в бъдещата си отговорна кариера.

Конкурсът ще се провежда всяка година в рамките на кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“ (16-22 септември), която насърчава местните власти да въвеждат и подкрепят мерки за устойчив транспорт и представлява възможност за подобряване качеството на въздуха в градовете и осигуряване на устойчиви екологични решения за градската среда. С тази идея конкурсът ще насърчава студентите да представят оригинален, последователен и основан на науката подход за овладяване на предизвикателствата в градската околна среда и мобилността в своите разработки.

Повече информация за конкурса: тук

Галерия снимки от Студент на УНСС - победител в първото издание на конкурс за студенти с високи ак ...