Седмица на юриста

вторник, 16 ноември 2021 17:25

Юридическият факултет (ЮФ) и сдружение „Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС“ организират „Седмица на юриста“ за студенти специалност „Право“. Това е четвъртият по ред форум за професионална ориентация на студенти и се провежда в периода 16-18 ноември 2021 г. Целта е да съдейства на бъдещите юристи, обучаващи се в университета, да формират посоката на своето бъдещо професионално развитие. Тържественото откриване се състоя в Голямата конферентна зала на УНСС, а участниците се включиха онлайн през платформата MS Teams.

Съдия Филип Владимиров от Върховния касационен съд, доц. д-р Захари Торманов, декан на Юридическия факултет на УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и Ивайло Енчев, председател на Алумни клуба на завършилите Юридическия факултет (от ляво надясно)

„Това е инициатива, която продължаваме, за да могат колегите да се запознаят с различните възможности в своята професия и да знаят какво ги очаква след завършване на образованието им. Събрали сме специалисти в съответните области, от които ще можете да почерпите много опит и да чуете реални практически случаи“, отбеляза Ивайло Енчев.

Проф. Стоянова и Ивайло Енчев по време на отриването на „Седмица на юриста“

„Преподаването на право в нашия университет е със 100-годишна традиция, официализирано преди точно 30 години със създаването на Юридическия факултет. До днес той се е утвърдил сред най-добрите в страната. Увеличаващият се брой кандидат-студенти, които искат да учат „Право“ в нашия университет, говори сам по себе си за това. Завършилите студенти успяват да се реализират на високи позиции, както в бизнеса, така и в различни държавни институции. Подготовката им е отлична, благодарение и на усилията на техните преподаватели, които са водещи специалисти в различните направления на правната наука“, коментира зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество проф. д-р Цветана Стоянова (на снимката долу).

„За мен е удоволствие да ви приветствам за участието в тази чудесна инициатива. Четири години са достатъчен период, за да може събитието да заеме достойно място в обучението на нашите студенти и за комплексното им изграждане като юристи. Това е безкраен процес, за който спомагаме не само ние, преподавателите, но и опита на колегите, които могат да споделят своите премеждия, опит и успехи. Всички те са показателен пример как трябва да израства един юрист и затова пожелавам успех на форума“, подчерта деканът доц.   д-р Захари Торманов. Той призова студентите да си помагат и непрестанно да споделят своя опит, за да са полезни както на обществото, така и на собственото си развитие.

Доц. Торманов

Съдия Владимиров се включи в откриването на форума, като разказа на присъстващите за професионалния си път, опита му като юрист и премеждията, през които е преминал: „Много е важно човек да има информираност за възможностите, които му дава професионалната реализация, затова този форум заслужава големи адмирации. Юридическата професия дава възможности за реализация във всички сфери на обществения живот. Добрата подготовка на младия човек позволява практика както в правните професии, така и да бъде успешен мениджър и ръководител на много звена. Във всички случаи вашата насоченост трябва да почива на добри знания, теоретична подготовка и надграждащо развитие.“ Той благодари за възможността да бъде част от „Седмицата на юриста“ и пожела успех на събитието.

Съдия Владимиров

След откриването на форума представянето на лекторите и гостите продължи онлайн, в платформата MS Teams. Заявка за участие са подали над 140 настоящи и бивши студенти на ЮФ. Участие взимат и 8 лектори, възпитаници на ЮФ на УНСС, успешно реализирали се в практиката, които да представят различни профили на юридическата професия и 14 водещи компании в различни сфери. Компаниите, предоставящи юридически услуги или развиващи успешни юридически отдели, ще запознаят аудиторията с възможности за кариерно развитие, стажове и спецификата на своята дейност.

Официално откриване на форума

През първия ден на „Седмица на юриста“, участниците имаха възможността да се запознаят с Мариян Дервенков, началник отдел „Правен“ в община Свиленград, Пламен Недев, юрисконсулт в кантора на ЧСИ, Драгомир Марков, младши следовател в Окръжен следствен отдел към ОП Велико Търново и да чуят лекция на тема „Интервю за работа“ с лектор Атанас Димитров – директор на „Междууниверситетски център за развитие на кариерата“ в УНСС.

През втория ден записалите се за участие ще имат възможността виртуално да се срещнат с Десислава Петрова, прокурор в Софийска градска прокуратура, Ивалина Маринова, старши юрисконсулт в Министерство на правосъдието, Йорданка Чакърова, адвокат към Софийска адвокатска колегия, Димитър Григоров, специалист KYC към Tide Platform Ltd и да чуят лекция за студентските практики и стажове в ЮФ на УНСС.

Третият и последен ден на „Седмицата на юриста“ е предназначен за среща на студентите с водещи компании, сред които: Прайсуотърхаус Купърс България“ ЕООД (PwC); „Байер България“ ЕООД; „Карготек България“ ЕООД; Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“; ЗАД „Алианц България“ АД; „Обединена българска банка“ АД; Сдружение „Професионална асоциация на медиаторите в България“; „Делойт България“ ЕООД; „Ен Ди Ес“ ЕООД (Nexo); „Сиела Норма“ АД;  „УниКредит Булбанк“ АД; KBC България; Сдружение „Българска асоциация на пострадали при катастрофи“; „ЛТА Консултинг“ ООД.

Галерия снимки от Седмица на юриста ...