Онлайн международен научен форум за енергийна трансформация. Ден втори

петък, 12 ноември 2021 16:43

На 11 ноември се проведе вторият модул на тридневната научна конференция по въпросите на трансформацията в енергетиката, инфраструктурата и еМобилността, организирана от Центъра за енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС съвместно с Colorado Energy Research Collaboratory - партньорство между четири водещи американски университета: Colorado State University, University of Colorado Boulder, Colorado School of Mines и National Renewable Energy Laboratory.

Форумът е виртуален и се състои от три модула, всеки от които на отделна дата, през интервал от една седмица. Първият модул се проведе на 4 ноември.

Във втория ден на форума акцентът беше върху ИТ инфраструктурата и киберсигурността, научните изследвания, иновациите и финансирането в тази област. В модула участваха зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, Георги Ганев, регионален мениджър на IBM, Крейг Патридж, ръководител катедра „Компютърни науки“, Colorado State University, Алис Джаксън, президент на Xcel Energy-Colorado, Чавдар Рисин, регионален търговски ръководител на Citi Bank за Централна и Източна Европа, Ян Ланге, директор на Mineral & Energy Economics Program, Division of Economics & Business, Colorado School of Mines.

От страна на американските партньори вторият модул беше открит от изпълнителния директор на Colorado Energy Research Collaboratory Мори Доби. Тя приветства участниците, припомни целите и задачите на партньорството между четирите американски университета, които съставляват Colorado Energy Research Collaboratory и обърна внимание на основните теми за дискусия.

От българска страна с приветствие към участниците се обърна доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС. Той припомни, че работата на управляваният от него Център е фокусирана върху проекти и научни изследвания на икономическото въздействие на енергийния сектор. „Стартирахме успешно първия модул на тридневната конференция и получихме положителни отзиви за резултатите от него, затова съм сигурен, че вторият и третият модул също ще доведат до положителни резултати“, посочи доц. Зиновиев.

Директорът на Energy Institute - Colorado State University Браян Уилсън също поздрави участниците и припомни основните цели в работата на управлявания от него Институт. Той обобщи темите и постигнатите резултати по време на първия модул на конференцията и посочи насоките, в които ще продължи работата на втория модул.

Модератор на първия панел беше президентът на Xcel Energy-Colorado - Алис Джаксън. Тя запозна участниците с дейността на представляваната от нея организация и обърна внимание на важността на киберсигурността за енергетиката и защитата на модерните енергийни системи за управление на процесите в енергийния сектор.

Главният изпълнителен директор на IBM - България Георги Танев, се включи първи в панела, като разгледа енергийната бизнес среда, както и ролята и развитието на киберсигурността в тази сфера в България през последните години. Лекторът се спря на предизвикателствата, пред които са изправени енергийният сектор и енергийната индустрия по отношение на осигуряването на защита от рисковете и заплахите от кибератаки в динамично променящите се условия в днешно време.

Ръководителят на катедра „Компютърни науки“, Colorado State University - Крейг Патридж представи катедрата като подчерта, че част от работата й е фокусирана върху изследването на възможностите за защита от кибератаки в енергийния сектор и енергийната индустрия. Той се спря в детайли на проблемите, свързани със специфични за енергийния сектор елементи от процеса на засичане на кибератаките и подсигуряването на защитата от тях. Каква трябва да бъде системата за контрол, която би била надеждна в бъдеще, как да стигнем до правилния начин за изграждане на такава система бяха част от основните въпроси, които лекторът разгледа в изказването си.

Модератор на втория панел беше зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която обърна внимание на условията и финансовите инструменти за подкрепа на иновативни проекти в енергийния сектор в България. „Енергийният сектор е голямо предизвикателство, особено в контекста на зелената сделка и преходния период и част от дейността ми като заместник-министър е свързана с осигуряване на финансиране от различни финансови инструменти на подобни проекти в сферата на енергетиката и иновациите“, заяви тя. „Страната ни е силно ангажирана с този преход и в Плана за възстановяване и устойчивост, който внесохме в ЕК на 15 октомври, тъй като това е област с изключително значение и отговорност за бъдещето. Процесите и регулациите в енергетиката и дигитализацията се случват бързо и ние трябва да действаме със същата скорост, за да сме в крак с тях. 95 % от проектите, които подкрепяме заедно с различни международни банки, са свързани с енергийния сектор“, подчерта зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър. Като ярък пример за подобно сътрудничество с ЕИБ тя посочи „ЕндуроСат“, чийто проект е за разработване и внедряване на споделена сателитна услуга.

От българска страна, финансирането на проекти в енергийния сектор и енергийната индустрия разгледа в детайли, позовавайки се на примери от практиката си и регионалният търговски ръководител на Citi Bank за Централна и Източна Европа Чавдар Рисин.

Директорът на Mineral & Energy Economics Program, Division of Economics & Business, Colorado School of Mines - Ян Ланге се спря на финансовите аспекти в развитието и инкорпорирането на информационните технологии в енергийния сектор, изхождайки от дългогодишния си опит в администрацията на Джо Байдън и Доналд Тръмп, както и работата си в Агенцията за защита на околната среда на САЩ и Департамента по енергетика на САЩ.

Третият модул на конференцията ще се проведе на 18 ноември от 17.00 ч. Заключителната дискусия ще бъде насочена към бъдещето, към електрическата мобилност, използването на водорода и инфраструктурата за интелигентни градове. Ще участват проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ - УНСС, Уил Туур, директор на Colorado Energy Office, Росен Даскалов, основател и главен изпълнителен директор на Sin Cars, проф. д-р Пламен Атанасов от University of California-Irvine и Браян Пивовар, старши изследовател към National Renewable Energy Lab /NREL/.

Събитието се излъчва в реално време. Тези, които искат да го проследят, могат да направят безплатна регистрация на сайта на форума.

Галерия снимки от Онлайн международен научен форум за енергийна трансформация. Ден втори ...