Меморандум за сътрудничество с Областна администрация – Хасково

четвъртък, 11 ноември 2021 14:53

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и инж. Минко Ангелов, областен управител на област Хасково, подписаха меморандум за сътрудничество.

Проф. д-р Димитър Димитров и инж. Минко Ангелов (от дясно наляво)

Взаимодействието между двете институции има дългогодишна история, която обхваща работа по кандидатстудентски кампании в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково, осигуряване на стажове за студенти, съвместна работа по проекти. Меморандумът конкретизира ангажиментите на двете страни в тези сфери на взаимодействие и цели да даде устойчивост и перспектива на общите усилия Хасково да бъде университетски град.

„Днес имаме удоволствието да преминем на ново ниво на нашето сътрудничество. Стратегиите за устойчиво развитие на регионите са неразривно свързани с образованието и бъдещето на младите хора. Участието на местната власт в този процес е от ключово значение“, заяви ректорът проф. Димитров и подчерта, че УНСС и Областната администрация в Хасково имат голям потенциал да работят в тази посока.

Ректорът отбеляза, че при откриване на учебната година в РЦДО-Хасково е имал възможност да се срещне с представители на местния бизнес и е много приятно изненадан, от подкрепата, която местната общност е заявила за развитие на подобно сътрудничество.

„Общините и бизнеса трябва максимално да се възползват от научния потенциал на университетите при реализирането на своите програми и проекти за местно самоуправление и развитие на персонала“, отбеляза проф. Димитров.

„Много се радвам, че поставяме първата стъпка в едно по-тясно сътрудничество. Хасковска област има достатъчни възможности и потенциал като стратегическо разположение, намираща се на две граници с площ над 5000 кв. км, с население над 225 000 жители. Ще добавя и желанието на местната и държавна власт да вървим в посока подпомагане на образованието и подготовката на висококвалифицирани кадри, които да работят за местната икономика“, каза инж. Минко Ангелов и подчерта , че УНСС с разнообразието от специалности може да отговори на тази потребност. „Ние ще подпомагаме този процес с лостовете на държавната власт. За нас е удоволствие да мислим за създаване на филиал на университета, за да привлечем повече млади хора“, заяви Областният управител на Хасково.

В меморандума е записано, че УНСС и Областна администрация – Хасково поставят основните приоритети в съвместното си сътрудничеството върху съвременната подготовка на високообразовани и квалифицирани кадри, формирането на прагматично ориентирани бъдещи управленци и предприемачи, модерното обучение на специалисти по икономика и управление. Професионалната специализация на кадри за сферата управление на човешките ресурси, мениджмънт, счетоводство и контрол, също са част от акцентите в документа.

Двете страни ще си партнират за осъществяване на заложените цели чрез експертна и консултантска взаимопомощ, осигуряване на стажантски програми за студентите на УНСС и в частност на РЦДО-Хасково, разработка на съвместни проекти и реализация на проучвания и анализи от съвместен интерес.

УНСС и Областна администрация – Хасково ще си сътрудничат и при организиране и провеждане на различни форми на практическо обучение, в рекламата и маркетинговата дейност за популяризиране на програмите за обучение и привличане на студенти и участието в официални събития и в съвместни инициативи от взаимен интерес.

От името на университета и Регионалния център за дистанционно обучение - Хасково, ректорът честити имения ден на инж. Минко Ангелов и му подари икона на Св. Мина.

Координатор по споразумението от страна на УНСС е проф. д-р Надя Миронова, а от страна на Областна администрация-Хасково – областният управител инж. Минко Ангелов.

На подписването присъстваха доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики,  инж. Минко Ангелов, проф. д-р Димитър Димитров, Виолета Желева, зам.-областен управител на Хасково, проф. д-р Надя Миронова, директор и д-р Даниела Стоянова, координатор от РЦДО-Хасково (от дясно наляво)

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Областна администрация – Хасково  ...