Още четирима ректори на УНСС влизат в рубриката „Жива памет“ в Деня на будителите

понеделник, 01 ноември 2021 0:05

В деня на Народните будители още четирима ректори на нашия университет стават част от рубриката „Жива памет“. УНСС има славна история и живата памет за своите създатели и личности, които с делото си са помогнали да пребъде в своето столетие.

Важно за нашите студенти е да знаят кои са хората, които ги правят горди да учат в най-добрия бизнес университет в Югоизточна Европа“, изтъкна ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Студентите ще научат за емблематичните личности на УНСС чрез видео и аудио подкаст. Информацията ще бъде достъпна чрез QR кодове. Първият код беше активиран за създателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев. Той е поставен на неговия паметник.

Информацията в рубриката „Жива памет“ ще се допълва и обновява непрекъснато. До края на годината ще ви запознаем и с председателите на Общото събрание на УНСС. 


ЖИВА ПАМЕТ

Ето четиримата ректори, чиято история става част от рубриката „Жива памет“ на Първи ноември:

Проф. д. ик. н. Данаил Данаилов - ректор в периода от 1980 до 1987 г. По негово време започва строителството на сегашната сграда на УНСС, изграждат се най-големите учебни корпуси и Аула „Максима”. Проф. Данаилов създава две дисциплини към специалност „Международни икономически отношения” - „Международен финансов мениджмънт” и „Международни бизнес анализи”. Той е бил и заместник-председател на Националната агенция за акредитация и оценяване при Министерски съвет. Носител е на всички награди на УНСС, включително на почетния знак, както и наградата „Кольо Фичето” за специални заслуги в областта на архитектурата и строителството.

Проф. д.ик.н. Михаил Динев - ректор в периода от 1989 до 1990 г. Проф. Динев е бил декан на „Финансово-счетоводен факултет и ректор на Славянския университет и Висшето училище по застраховане и финанси. Той е бил и съветник в Министерски съвет, първи председател на Сметната палата на Република България, председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители. Проф. Динев е удостоен с орден „Стара планина“ втора степен за изключително големите му заслуги към Република България в областта на финансово-контролната система.

Проф. д.ик.н. Лалю Радулов - ректор в периода от 1990 до 1993 г. Проф. Радулов е удостоен с Почетния знак на ректора на УНСС за неговия огромен принос за развитието на УНСС и вярност към неговите академични традиции. По негово време се извършва много сериозна реорганизация на учебния процес и на структурите, отговарящи за него и преминаването/ трансформирането на Висшия икономически институт „К. Маркс“ в Университет за национално и световно стопанство и приемник на историческите традиции на Свободния университет за политически и стопански науки.

Проф. д.ик.н. Камен Миркович - ректор в периода от 1993 до 2003 г. Бил е заместник-ректор по учебната част и декан на Общоикономически факултет, както и директор на Центъра за междууниверситетско обучение. Проф. Миркович е член на Испанската кралска академия на докторите на науките, Международното общество по използване на размити множества в икономиката, Международната инженерна академия. Той е носител на орден „Кирил и Методий – ІІ степен“ и на почетния знак на УНСС.


Денят на народните бюдители – любопитно

За първи път празникът на народните будители е отбелязан през 1909 г. на фестивал в Пловдив. Официалното му честване обаче започва няколко години по-късно. През 1922 г. министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски, в правителството на Стамболийски, и по инициатива на група интелектуалци, внася предложение за обявяване на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Така тази дата е определена за "празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България". Честването на празника продължава до 1945 г. Тогава денят на народните будители е отменен от комунистическата власт. Въпреки всичко много селища на България продължават да отбелязват празника неофициално. След дълго прекъсване традицията за отдаване на чест на народните будители се възобновява на 28 октомври 1992 г. Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, първи ноември е официално е обявен за ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение "МАТИ БОЛГАРИЯ".

Галерия снимки от Още четирима ректори на УНСС влизат в рубриката „Жива памет“ в Деня на будителит ...