Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция

петък, 29 октомври 2021 16:47

Катедра „Международни отношения“ отбеляза годишнината си с научна конференция на тема: „45 години катедра „Международни отношения” в УНСС: приемственост и развитие в изучаването на международните отношения и процесите в Европа“.

Специален гост на събитието беше заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова, възпитаник на катедрата. В откриването участваха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-деканът на факултет "Международна икономика и политика" доц. д-р Елизабет Йонева и председателят на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

Доц. Елизабет Йонева, г-жа Зарица Динкова, проф. Димитър Димитров, доц. Пламен Ралчев и г-н Йордан Божилов

Гости на събитието бяха още проф. д-р Георги Генов, дългогодишен декан на факултет „Международна икономика и политика“ и ръководител на катедра „Международни отношения“ и проф. д-р Динко Динков, също бивш ръководител на катедра „Международни отношения“, днес директор на Центъра за балкански изследвания в УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в конференцията и подчерта важността на тази годишнина. Той изтъкна пред присъстващите, че много български дипломати и министри са възпитаници на катедра "Международни отношения" и отбеляза, че тя подготвя дипломатическия елит на България. „Студентите от специалност „Международни отношения“ са много мотивирани, много добре подготвени и продължават успешно традициите на своите предшественици.“

„Очаквам дискусията на конференцията да допринесе и за поглед в бъдещето, защото в международните отношения има много въпроси за решаване“, коментира проф. Димитров.

Заместник-министърът на външните работи г-жа Зарица Динкова в своето приветствие заяви: „Този ден е празник и за българската дипломатическа общност, тъй като тук, за първи път в България са положени основите на специализираното обучение в сферата на международните отношения и има своето историческо значение“. Тя подчерта, че катедра „Международни отношения“ е завоювала заслужен авторитет, както сред студентите, така и сред средите на българската дипломация. „Постигнатото не е малко и дава стабилна основа за бъдещо развитие и успехи“, категорична е г-жа Динкова.

„Аз съм възпитаник на тази катедра и за мен е много вълнуващо да отправя поздравление по случай 45-та годишнина“, изтъкна в приветствието си г-жа Зарица Динкова, зам.-министърът на външните работи.

Всяка годишнина е важна за нас, защото дава възможност за преосмисляне, за помъдряване и за търсене на нови насоки за бъдещето, каза при откриването на форума доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“. Той подчерта, че „вече всички отношения са международни или имат някакъв международен характер, което изисква от нас отвореност, иновативност, инициативност за интердисциплинарен трансфер на знания и умения не само за управление на отношенията с външната среда, а за управление на външната среда като цяло и на проблемите, които възникват в нея.“ Доц. Ралчев изтъкна, че опитът до момента в подготовката на външнополитически кадри и специалисти с конвертируеми и трансферни умения за работа в международна среда, вече трябва да се надгражда и с активно участие в световното образователно и изследователско пространство. Той посочи, че с тази цел е и създадената магистърска програма на английски език „Дипломация и стратегически анализ“.

„Отбелязването на 45-годишнината на катедра "Международни отношения" и на създадената специалност „МО“ през 1976 г. е особен празник за нас“, каза доц. Ралчев.

Приветствие от деканското ръководство на факултет „Международна икономика и политика“ отправи доц. д-р Елизабет Йонева, зам.-декан по научноизследователската дейност. „Да си на 45 години е критична точка в живота. Това е момент, в който се берат плодовете на положените усилия. Това трябва да е момент на баланс и постигане на равновесие. Тези етапи важат и за катедра и специалност „Международни отношения“.

„Ние постигнахме ниво, което наричаме българската школа в изследванията и осмислянето на международните отношения“, отбеляза доц. Йонева.

Доц. Йонева коментира, че „международните отношения имат интердисциплинарен характер и в сложната и динамична епоха, в която живеем, изучаването и осмислянето им дават добър набор от инструменти да разбираме по-добре света. Има смисъл да влагаме емоция и усилия да развиваме тази школа“.

Поздравителен адрес от академичния състав на катедрата „Политология“ изпрати доц. д-р Елена Симеонова, зам. декан по учебната част на факултет „Международна икономика и политика“ и  в.и.д. ръководител на катедра „Политология“.

Поздравления към колегите от катедра „Международни отношения“ изпрати и доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. „Честита годишнина на първите, които въведоха във висшето образование в България изучаването на международните отношения! 45 години стабилно присъствие на образователната сцена у нас говори за високо качество на обучението. Вашата катедра е подготвила не едно поколение отлични дипломати. Продължавайте в същия професионален дух!“, посочва в поздравлението си доц. Ангова.

На конференцията пленарни доклади изнесоха доайените на катедра „Международни отношения“ проф. д-р Георги Генов и проф. д-р Динко Динков. (на снимките долу) Докладът на проф. Генов засегна темата за контурите на новата епоха в борбата за нов глобален/световен ред. Проф. Динков повдигна въпроса: „Издига ли се професионализмът във външната политика на България през последните 45 години?“. Пленарен доклад представи и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Проф. д-р Георги Генов

Проф. д-р Динко Динков - онлайн

Проф. Георги Генов, доц. Елизабет Йонева, проф. Димитър Димитров, г-жа Зарица Динкова, доц. Пламен Ралчев и г-н Йордан Божилов (от ляво надясно)

Конференцията продължи в три панела. Темата на първия панел с модератор доц. д-р Пламен Ралчев беше: „След оттеглянето на САЩ от Афганистан – по-ясни ли са контурите на новия глобален ред?“. Вторият панел с модератор доц. д-р Елизабет Йонева обсъди „Европейски колизии, центробежни сили и перспективи за развитие“. Модераторът на третия панел доц. д-р Антонина Хабова, научен секретар на катедра „Международни отношения“ насочи вниманието към „Проблеми и проекти в Югоизточна Европа – ролята на България“.

Представените на конференцията доклади ще бъдат публикувани в сборник с редколегия, който ще бъде предложен за индексиране в CEEOL.

Галерия снимки от Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция ...