УНСС е сред седемте университета в първата платена стажантска програма на БТА

събота, 16 октомври 2021 11:54

Студенти от седем университета, сред които и Университетът за национално и световно стопанство, започват платени стажове в Българската телеграфна агенция по програмата на Министерството на образованието и науката (МОН) „Студентски практики - фаза 2“.

Официално представяне на програмата в пресклуба на БТА

Радостно е, че имаше много кандидати за 21 направления, които обяви БТА, като кандидатстваха около 100 студенти, а 28 от тях са одобрени, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на стажантската програма, което се състоя в Националния пресклуб на агенцията.

Той обясни, че студентските стажове в БТА са в 21 направления - за репортери в различните информационни емисии на агенцията, за преводачи, графични дизайнери, за маркетинг, счетоводство, видео журналисти, фоторепортери, за стажанти в „Справочна информация“ и други. Одобрените за стажове студенти, освен от УНСС, са от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет, Нов български университет, Националната художествена академия, Тракийския университет в Стара Загора и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Студентите започват работа в понеделник, 18 октомври.

На представянето на програмата от страна на УНСС присъстваха проф. д-р Мирослава Раковска, заместник-ректор по учебната дейност, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ и координатор по договора с Българската телеграфна агенция и доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата и ръководител на проекта „Студентски практики“.

Проф. д-р Мирослава Раковска и доц. д-р Росен Кирилов

В своето изказване заместник-ректорът по учебната дейност на УНСС проф. Мирослава Раковска каза, че УНСС, като най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа, предлага обучение на студенти в шест направления, а направлението „Комуникации и информационни науки“, в което са специалностите „Журналистика“ и „Медии и икономика“, се радва на голямо търсене от кандидат-студентите. Проф. Раковска обърна внимание, че УНСС може да предложи стажанти и за други структури на агенцията, защото университетът обучава студенти и в две други много големи направления „Икономика“ и „Управление и администрация“, където се създават специалисти по финанси, счетоводство, маркетинг, човешки ресурси, сигурност, логистика и др.  

Доц. д-р Стела Ангова

Ръководителят на катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. д-р Стела Ангова отбеляза задоволството си, че такава голяма и авторитетна медийна структура отваря врати за значителен брой стажанти, защото последните години големите медии са взимали само по един-двама студенти, което е крайно недостатъчно. „Практиката и теорията вървят ръка за ръка и се радвам, че Вие, г-н Вълчев, подчертавате колко важно е това. Много ценно е, че студентите ще могат да се запознаят със спецификата на агенционната журналистика на място и в реален работен процес“, допълни тя.

„За нас е много голяма чест да участваме в този проект. От гледна точка на комуникацията с МОН, аз водя трети пореден проект с министерството и за 8 години сме изградили изклюбително добро партньорство“, каза директорът на кариерния център доц. д-р Росен Кирилов. На второ място той отбеляза, че включването на БТА в проекта е положителен знак за разрастването на авторитета на програмата и ползите от нея за студентите.

Евгения Друмева, заместник генерален директор „Информационна политика“ в БТА и Марина Гагова, представител на проекта „Студентски практики“ в МОН (от ляво надясно)

Проектът „Студентски практики" на МОН е финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж", а основната му цел е осигуряването на допълнително практическо обучение на студентите в реална работна среда, каза Марина Гагова, координатор на проекта от МОН. „Високо оценяваме включването на БТА като обучаваща организация по проекта, а в годините Агенцията се е доказала като авторитет и не престава да се стреми към най-високите стандарти в журналистиката", заяви Гагова.  

Доц. Георги Лозанов

„БТА е митологично място в българската публична среда, беше такова място преди 10 ноември още, защото тук имаше един друг режим на свободата на словото и на достъпа до информацията от целия свят. БТА продължи да бъде митологично място и след 1989 г., а и досега, защото започна да запълва един друг голям дефицит - този за достоверността“, каза доц. Георги Лозанов, директор на дирекцията „Знание и култура - ЛИК" в БТА.

Българската телеграфна агенция е място, в което оценките са на заден план, тук са просто фактите - какво се случва, как се слува, няма лъжа. Сигурен съм, че няма да си тръгнете от БТА, дори да работите нещо друго, защото завинаги сърцата ви ще останат на това място", с тези думи се обърна към студентите генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Кирил Вълчев

Галерия снимки от УНСС е сред седемте университета в първата платена стажантска програма на БТА ...