Проф. Иванка Съйкова и доц. Тодор Къналиев с юбилейни плакети за изключителен принос към столетието на УНСС

петък, 01 октомври 2021 12:18

90-годишнината на проф. д. ик. н. Иванка Съйкова и 80-годишнината на доц. д-р Тодор Къналиев бяха отбелязани с церемония в зала „Тържествена“ на университета.

На честването, организирано от катедра "Статистика и иконометрия", ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи юбилейни плакети и почетни грамоти за изключителен принос към забележителната история и успешното настояще на УНСС. Двамата получиха плакети, поздравителни адреси, подаръци и цветя от Националния статистически институт и катедрата.

Ректорът се обърна към юбилярите с думите: „За мен е чест и удоволствие от името на академичното ръководство на УНСС и лично от мое име, най-сърдечно да Ви поздравя за Вашия юбилей. Ние сме признателни, че Вие дадохте път на десетки млади хора и намерихте последователи в академичната общност, които вървят по стъпките Ви и доразвиват Вашите идеи, така щедро предоставени в полза на българската наука“. Проф. Димитров благодари за всеотдайната, дългогодишна работа на двамата в областта на статистическата наука и нейните фундаментални ползи за развитието на България и за издигане авторитета на УНСС.

Ректорът проф. Димитров връчи юбилейни плакети и почетни грамоти на проф. Съйкова и  доц. Къналиев

„Проф. Съйкова, доц. Къналиев, Вие сте героите на днешния ден!“ С тези думи започна обръщението си председателят на НСИ Сергей Цветарски. „Минаха 44 години, откакто аз прекрачих прага на този университет и продължавам да изпитвам благоговението към тази институция и да се чувствам горд, че съм един от Вашите възпитаници. Продължавам да казвам, че университетът е една ковачница на кадри като добри статистици, както в теорията, така и в практиката“.

Сергей Цветарски, председател на НСИ

Проф. д-р Валентин Гоев, ръководител катедра "Статистика и иконометрия" обяви, че с организирането на това тържество колегите искат да изразят своята благодарност за това, което юбилярите са направили за катедрата и университета. Той увери, че катедрата продължава установените добри традиции. Проф. Гоев пожела крепко здраве, творческо вдъхновение и несломим дух на двамата.

Проф. Гоев, г-н Цветарски, проф. Димитров, проф. Съйкова, доц. Къналиев и доц. Бошнаков (от ляво надясно)

За това колко много е научил от проф. Съйкова и доц. Къналиев и каква сериозна школа е бил професионалният и личен досег с тях, разказа доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет "Приложна информатика и статистика".

Доц. Венелин Бошнаков

Всички присъстващи колеги разказаха за ценните уроци, които са получили от именитите учени и дългогодишни преподаватели в УНСС.

Проф. д. ик. н. Иванка Съйкова сърдечно благодари за показаното към нея отношение. Тя обърна внимание на три важни според нея неща. Първо, прогресът се дължи главно на постиженията на науката и социалната практика и без мисията на преподавателите в университетите той е невъзможен. Второ, зад всеки проблем се крият възможности, които чакат да бъдат разкрити, и трето – известният пазарен принцип е преекспониран и криворазбран, защото прилагането му не води до повишаване качеството на образованието.

„Развълнуван съм от вниманието и благодарен за дългите години преподавателска дейност, която имах в УНСС“, отбеляза доц. д-р Тодор Къналиев. Той сподели, че през този период е срещнал много ерудирани преподаватели. Според него, без спазване на определени морални принципи не може да се прави ефективно образование. Пожела здраве, ентусиазъм и успехи.

Проф. д.ик.н. Иванка Съйкова преподава в УНСС от 1961 г. Защитава кандидатска дисертация през 1970 г. и докторска през 1980 г., като заема академична длъжност „доцент“ от 1971 г. и „професор“ от 1983 г. Специализира в London School of Economics, UK – Статистика (1966 – 1967). Била е гост-професор в University of Delhi, India – „Logic and Strategy of Statistical Survey“; University of Calcutta, India – „Design of Statistical Survey“; Aalborg University, Denmark – „Statistics“. Doctor Honoris Causa на ПУ „П. Хилендарски“. Има издадени 93 публикации. Научните й интереси са най-вече в областите: методология и методика на емпиричните социологически изследвания; статистическа методология за изследване на връзки и зависимости; логика и стратегия на статистическото изследване. Проф. Съйкова е била ръководител на катедра „Статистика и иконометрия“, заместник-декан и заместник-ректор на УНСС.

Доц. д-р Тодор Къналиев защитава кандидатска дисертация през 1979 г., доцент от 1982 г. Специализира в Московския икономико-статистически институт (1982). Заместник-декан по НИР (1986 – 1989) и декан на факултет „Икономическа информация“ (1989 – 1991); ръководител на департамент „Статистика и иконометрия“ (1992 – 1995); заместник-ректор по международно сътрудничество и връзки с обществеността (1995 – 1999). Изпълнявал е длъжността „главен директор“ (с ранг на зам.-председател) на Комитета по Единна система за социална информация към Министерски съвет (1984 – 1986). Научните му интереси са в областта на теоретико-методологически и практико-приложни проблеми на статистиката и на статистическите изследвания; индексен метод на анализ; статистически анализ на структури и структурни промени; представителни извадкови статистически изследвания.

Галерия снимки от Проф. Иванка Съйкова и доц. Тодор Къналиев с юбилейни плакети за изключителен пр ...