Студенти аргументираха своите „за“ и „против“ разширяването на Европейския съюз

петък, 30 март 2012 15:51

Интересна дискусия бе организирана от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и евродепутата от Синята коалиция/ЕНП Надежда Нейнски. Темата на дебата бе: "Разширяването на Европейския съюз: „за" и „против" и в него участваха студенти от УНСС и други университети от специалностите „Международни отношения", „Европеистика", "Политология" и професионално направление "Политически науки".

Случайна идея, при разговор с ваш колега, бе първопричината за тази дискусия, обърна се към студентите-участници в полемиката евродепутатът Надежда Нейнски, която определи темата като ключова и свързана с много предизвикателства. Ще е интересно да чуя вашите идеи, сигурна съм, че те са нестандартни, добави Нейнски и оцени като особено ценен формата на срещата.

"Причината да откривам разни неща не е, че съм толкова умен. Аз нямам специален талант. Аз съм само страстно любопитен", напомни на студентите мисълта на Айнщайн проф. Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика", като ги призова да бъдат активни и неконвенционални, подкрепяйки тезите си със знания, аргументи и факти.

Поздравявам ви за ентусиазма да проведете тази дискусия, приветства организаторите и участниците проф. Динко Динков от катедра „Международни отношения", който даде отправна точка на дискусията с констатацията, че ако Европа изпусне историческия си шанс да се обедини, трудно ще играе ключова роля в световното пространство.


Проф. Антоанета Василева (вляво) и евродепутатът Надежда Нейнски следяха с интерес изказванията на участниците в дискусията
Студентите бяха подготвили своите тези и чакаха ред, за да ги изложат на "кръглата маса"

Със своите „за" и „против" участниците в дискусията защитиха вижданията си по темата. Студентите с най-добре аргументирана и обоснована теза ще могат да посетят и Европейския парламент в Брюскел и да се запознаят отблизо с работата на една от институциите на Европейския съюз.

Галерия снимки от Студенти аргументираха своите „за“ и „против“ разширяването на Европейския съюз ...