Еврокомисарят Ласло Андор: Европейските страни трябва да инвестират в обучението на младежите

петък, 30 март 2012 12:25

Ласло Андор, еврокомисар, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, изнесе в университета публична лекция на тема „Демографията на Европа след разширяването и кризата: нужда от стимулиране на заетостта и регионалното развитие". На лекцията присъстваха много студенти и преподаватели от висшето училище.

Всеки четвърти младеж на възраст между 15 и 24 години не може да си намери работа в България, съобщи еврокомисарят, а около една четвърт от младите хора у нас (22%) не учат и не са заети в програми за квалификация и преквалификация. Според Ласло Андор решението на този проблем е страните-членки на Европейския съюз да инвестират в обучение на младежите, като за целта използват средствата от Европейския социален фонд.

Населението в Европейския съюз остарява бързо, алармира с факти Андор, според когото изгубването на баланса между възрастовите групи е заплаха за системите за просперитет и социални грижи. Увеличаването на продължителността на живота е огромно постижение, но същевременно застаряването на населението е един от основните демографски проблеми на всички държави от ЕС. Прогнозите сочат, че през 2020 г. над една пета от населението на стария континент ще е на възраст над 60 години, като всяка година броят на 60-годишните се увеличава с около два милиона. Това е почти два пъти повече отколкото в края на 90-те и началото на 2000 година, посочи лекторът. През последните десет години спадът в раждаемостта е характерен за цялото население в Европейския съюз, а броят на 30-годишните е намалял значително от 2007 г. насам. Еврокомисарят конкретизира, че до 2030 г. се очаква населението на България да намалее с 10 процента. Ако не се предприемат мерки, проблемът със застаряването на населението ще расте и в бъдеще, като до 2060 г. България ще бъде с най-възрастни жители в Европейския съюз, каза Ласло Андор.


Еврокомисарят Ласло Андор
Присъстващите на лекцията в зала 2007

Демографските проблеми не трябва да пречат на перспективите на младите хора. Затова е препоръчително да се създават възможности младите хора да започват работа, а по-възрастните да работят до по-късно. Еврокомисарят се спря и на т. нар. ромски проблем. Ако в България се вземат адекватни мерки за решаването му ще може да се разчита на четири пъти повече работници през следващите години, тъй като една трета от това население сега е на възраст под 15 години. В Европейския съюз работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас - по-малко от половината.

Публичната лекция на Ласло Андор бе открита от проф. Валентин Гоев, зам.-ректор на УНСС. Преди нея еврокомисарят се срещна и разговаря и с ректора на университета проф. Стати Статев.


Ректорът на УНСС проф. Стати Статев се срещна и разговаря с Ласло Андор
Проф. Валентин Гоев, зам.-ректор на УНСС, благодари на еврокомисаря за интересната лекция

Галерия снимки от Еврокомисарят Ласло Андор: Европейските страни трябва да инвестират в обучението ...