“Economic Alternatives” е индексирано в Scopus

понеделник, 23 август 2021 8:41

Научното списание Economic Alternatives на УНСС e индексирано в световната база данни с научна информация Scopus. Статиите от последните два броя на списанието (1/2021 и 2/2021) вече са видими в сайта на индексиращата организация.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев

„Този успех е следствие на пет години системна работа на екипа, свързан с редактирането и издаването на списанието“, каза проф. Пенчев. По думите му двама ректори и всички заместник-ректори, отговарящи за научноизследователската дейност на университета, с които е работил, са създали среда на академична толерантност и спокойствие да се преследват големи цели. „Своята положителна роля имат рецензентите на статии, които вършат работата си анонимно, без заплащане, единствено и само в името на науката. Няма да е коректно да не спомена и колеги от УНСС, които във важни моменти са помагали с добри статии, рецензии и съвети. Не мога да ги изброя поименно, но сърдечно им благодаря“, допълни проф. Пенчев.

По отношение на процеса по индексиране проф. Пенчев обясни, че е трябвало да се спазят редица изисквания, отнасящи се до качеството на публикуваните статии, прилагането на важни етични принципи, спазване на периодичността и др.

„С влизането на списанието в Scopus, надявам се, опровергахме някои устойчиви митове, като например, че това става единствено и само с пари. Парите са много важни, но не решаващи. Най-важното е да се предлагат качествени статии, които са част от международните научни дискусии и които съдържат оригинален научен принос. Нека отбележа, че, според мен, трудното не свършва до тук. Оттук нататък с всеки брой трябва да продължаваме да се доказваме. Списанието е и трябва да остане международно и фактът, че даден автор е от УНСС не е гаранция, че статията му ще бъде публикувана. Единственият критерий за приемане на статии, както и до сега, остава тяхната научна стойност“, разказа проф. Пенчев.

Доц. д-р Михаил Мусов

Според заместник-ректора по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов този успех на УНСС говори сам за себе си. „Средата в социалните науки и в частност в икономическите е силно конкурентна и пробиви се правят изключително трудно. За нас е чест, че Economic Alternatives е едва второто списание от България с подобен профил, индексирано в Scopus. От името на ректорското ръководство изказвам благодарност на проф. Пенчев и всички колеги, допринесли през годините за успеха“, заяви той.

Доц. Мусов подчерта, че УНСС продължава активно да работи по индексирането и на други научни издания на университета в Scopus и/или Web of Science, както и по организирането на конференции, чиито колективни томове да бъдат индексирани в световните бази данни. „УНСС ще бъде сред изследователските университети, не само защото е най-големият икономически университет на Балканите, но и защото нашата академична общност го заслужава – с високия си дух и професионализъм, както и с международното признание на научните си достижения“.

Галерия снимки от “Economic Alternatives” е индексирано в Scopus ...