Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме обслужването на живущите

сряда, 04 август 2021 9:15

За започналия основен ремонт на студентско общежитие 55Г и плановете за бъдещето разговаряме с проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС.

Проф. д-р Цветана Стоянова (вляво)

Проф. Стоянова, намираме се в студентско общежитие 55Г, където тече основен ремонт. Какво се предвижда да бъде извършено като строителни дейности и кога се очаква да приключи ремонта?

Преди около една година Министерският съвет отпусна целеви средства за ремонти на студентските общежития в страната на стойност 98 млн. лева. След серия от разговори на ректорското ръководство с тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев и с активната подкрепа на Националното представителство на студентските съвети и лично на неговия председател Даниел Парушев, успяхме да се преборим и да включим 3 студентски общежития на УНСС в списъка на блоковете, които ще бъдат ремонтирани по тази програма. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А – нещо, което не се беше случвало повече от 10 години. Обществените поръчки за избор на фирми изпълнители бяха организирани своевременно и вече имаме подписани договори с тях.

Проф. Стоянова и Пламен Пенев, зам.-изпълнителен директор на поделение „Студентски столове и общежития“ (ССО), разговарят с представители на фирмата изпълнител

Блок 55Г е първият от трите, в които започва цялостен ремонт – подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Ще бъдат подменени всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения, т.е. всичко, което може да бъде реконструирано и модернизирано, ще бъде изпълнено.

Състоянието на блок 55 Г в началото на ремонта

Звучи много добре, но как ще се случи във времето?

Разрешението за строеж беше издадено буквално преди дни, така че очакваме до края на календарната година блокът да е готов и да има съвсем нов облик. В резултат от ценовата конкуренция между кандидатите при обществените поръчки успяхме да включим и опцията за допълнително остъкляване на всички тераси. Това ще доведе от една страна до повишаване на комфорта на живущите и увеличаване на използваемите площи в стаите, а от друга – очакваме да понижи разходите за отопление поради повишаване на енергийната ефективност. Предвиждаме също всички общи части в сградата да бъдат покрити с видео наблюдение, което е част от програмата ни за повишаване на сигурността в нашите общежития.

 Притеснява ли Ви факта, че поради ремонта ще се увеличи недостига на легла в общежитията на УНСС за новата учебна година?

Това е един от недостатъците. Блок 55Г има близо 300 места за студенти и тази есен той няма да може да се използва. УНСС има недостиг на легла за свои студенти от много години – ние, заедно със Софийския университет, сме единствените университети, които все още извършват класиране за желаещите да бъдат настанени на общежитие, защото имаме повече кандидати от места. Търсим решения на проблема в две направления – от една страна, ще се опитаме ремонтите на трите блока да бъдат изпълнявани един след друг, за да не се намаляват още по-осезателно местата в общежитията. Второто направление са интензивните разговори на доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите се в УНСС, с колеги от други университети за предоставяне на места в техните блокове. Вече има договорени 170 легла с Националната музикална академия и 40 легла в блок 19 на „Студентски столове и общежития” (ССО) ЕАД. Вървят разговори и с колеги от Минно-геоложкия университет и други университети.

Какви други промени да очакваме в тази сфера през следващите месеци?

Уверявам Ви, че за ректорското ръководство подобряването на социално-битовите условия на нашите студенти и качеството на обслужването е приоритет. Работим активно със Студентския съвет и КСБВУ за дигитализация на процесите по класиране и настаняване в общежитията и намаляване броя на изискваните документи. Създадохме възможност за плащане на наемите по банков път през приложението „Уеб-студент“. Предстои и пускането на сайта на поделение „ССО“, на който ще може да се отправят препоръки и ще има актуална информация за настанителния процес. Ще модернизираме и системата за охрана на блоковете. В момента имаме по-скоро портиери, отколкото охранители. Предвиждаме да инвестираме в технически средства за контрол на достъпа и видео наблюдение на всички общи части в сградите, като по този начин не просто ще повишим сигурността, контрола и спазването на вътрешния ред в общежитията, но и ще намалим разходите за охрана.

Галерия снимки от Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме о ...