Уникална за България разработка за научна степен „Доктор“

петък, 02 юли 2021 17:17

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи личнo свидетелство за образователна и научна степен „Доктор“ по Приложение на изчислителната техника в икономиката на Явор Христов, докторант от факултет „Приложна информатика и статистика“.

Трудът на тема „Метод за оценка и избор на референтна архитектура за интернет на обектите“ е единствен по рода си у нас и се отнася за система за работа и обработка на големи данни, каквато е създадена и тествана за първи път в България.  Прилагането на резултатите от дисертационния труд с реални икономически данни е уникално, като с този подход се позволява работата на компютърен клъстър с огромно количество информация. Идеята на проекта е всеки потребител на системата да може да получи достъп до интелигентна и модерна обработка на цялата заредена в системата информация от всякакъв вид източници на данни. На базата на тях може да се синтезират и анализират данни и информация, след което да се вземе ефективно решение на даден проблем. Разработката е получила международно внимание с публикация в конференция на IEEE (най-престижната в света техническа професионална организация за развитие на технологиите).  

Доц. д-р Любен Боянов, проф. д-р Димитър Димитров, докторант Явор Христов, проф. д-р Камелия Стефанова и проф. д.ик.н. Валентин Кисимов (отляво на дясно)

Явор Христов благодари за честта, оказана му от ректора, както и на неговия научен ръководител доц. д-р Любен Боянов, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет "Приложна информатика и статистика", проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи и проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ (на снимката горе).

Галерия снимки от Уникална за България разработка за научна степен „Доктор“ ...