Тошо Тошев: Икономическите механизми са определящи за медийната независимост

петък, 24 февруари 2012 0:00

Журналистът Тошо Тошев, бивш главен редактор на в. „Труд" и настоящ издател на в. „Преса", говори пред студентите от университета на тема: „Свободни ли са медиите днес?". В срещата, организирана от Студентския съвет, участваха и писателите Любомир Левчев и Иван Гранитски, които представиха новата книга на Тошев „Лъжата... Бойко, Георги и разни негодници", която неотдавна излезе от печат.

Срещата бе открита от проф. Петко Тодоров, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации". Журналистът с 48-годишен стаж Тошев направи паралел между свободата на словото преди 1989 г. и сега, като с днешна дата открои икономическите механизми като решаващ фактор за независимостта на медиите. „Именно чрез тези икономически механизми държавата е длъжник на медиите. И те все повече ще стават зависими от своя издател", прогнозира Тошо Тошев.


Отпред на масата (от ляво на дясно): проф. Петко Тодоров, Калоян Димитров, председател на Студентския съвет, Тошо Тошев, Иван Гранитски, Любомир Левчев
Интерес към срещата с Тошо Тошев проявиха най-вече бъдещите журналисти

Истинската смелост на автора се проявява в неговата гражданска позиция, посочи в краткото си представяне на книгата Любомир Левчев, който определи „Лъжата..." като талантлива, смела и необходима книга, която може да се чете като учебник за свободното слово. „Дързък, провокативен, не конформист", нарече автора й Иван Гранитски, според когото третата част на документалния роман е пример за политическа романистика, политическа публицистика и мемоаристика. В „Лъжата... Бойко, Георги и разни негодници", която можеше да бъде закупена и от студентите, Тошо Тошев разкрива любопитни моменти от обществения ни живот и от срещите си с известни политици.

Галерия снимки от Тошо Тошев: Икономическите механизми са определящи за медийната независимост ...