УНСС и в. „Стандарт“ дадоха старт на проекта „Чудесата на България – дигитални маршрути“

петък, 25 юни 2021 20:48

УНСС, университетът номер едно по дигитализация, заедно с най-голямата национална кампания за популяризиране на културното наследство и туризма - „Чудесата на България“ - обявиха началото на съвместен проект: „Чудесата на България - дигитални маршрути“.

Домакини на официалната церемония в аула „Максима“ бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“. Присъстваха министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова, Н.В. цар Симеон Втори, посланици, кметове, представители на туристическия бранш, директори на културни институции, декани на факултети, ръководители на катедри и институти, преподаватели и студенти.

Проектът „Чудесата на България – дигитални маршрути“ ще надгради и дигитализира кампанията на в. „Стандарт“. Предвижда се изработването на интерактивна карта, която ще бъде качена в информационния облак. Тя ще включи наличната информация за Чудесата на България, съдържаща туристически обекти и маршрути, а също така и нематериалното ни културно наследство, особено това, което вече е защитено от ЮНЕСКО. Част от него е певческият феномен „Бистришките баби“, които откриха събитието. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел приветства инициативата в специално обръщение.

Мащабният проект ще се реализира с участието на научния и студентски потенциал на УНСС, заедно с участниците и партньорите в кампанията „Чудесата на България“ – археолози, музейни работници, архитекти, кметове, туристически бранш, журналисти.

Модератор на събитието беше доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество. „Ще говорим за наследство и туризъм и тяхното бъдеще в дигиталния свят“, подчерта той, припомняйки, че на толкова малка територия е събрано изключително богатство от красиви природни забележителности и паметници на културата със световно значение. „Днес сме се събрали, за да намерим дигиталния път за преоткриване на чудесата на страната ни и привличането на вниманието на младите хора към тях.“

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров официално откри събитието: „Имам честта да ви представя един нов проект, в който ще бъде включен целият интелектуален и творчески потенциал на нашия университет. Проектът дава възможност на едно място да бъде събрана цялата налична информация, съпътстваща туристическите обекти, инфраструктура, инвестиционни възможности, общинска администрация и др.“ Ректорът отбеляза, че дигитализирането на информацията ще помогне за популяризиране на обектите, особено сред младите хора, ще увеличи броя на туристите във вътрешността на страната, което е част от дългосрочната Национална стратегия за представяне на България като туристическа страна за 4 сезона.

Проф. Димитров изтъкна, че съпътстващата инфраструктура и бизнес ще станат видими през призмата на културния туризъм. Това ще доведе до ускорено развитие на изоставащите региони и намаляване на демографската криза – една от основните цели на Националния план за възстановяване и устойчивост. Разработената по проекта интерактивна карта ще бъде качена в информационния облак, като част от новата програма на Европейската комисия за дигитализиране на културното наследство, допълни още проф. Димитров.

За Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“ и създател на кампанията, „този проект е среща между „Чудесата на България“ в миналото заедно с най-големите чудеса на страната ни в днешно време – младите хора, които с тяхната енергия и креативност могат да пренесат културно-историческото наследство в бъдещето“. Славка Бозукова подчерта, че ако досега целта е била възстановяване и социализация на обектите от това наследство, то сега е нужна тяхната цифровизация и дигитализация. Тя наблегна на факта, че идеята не е да бъде просто създаден туристически портал или поредния афиш за младите хора, а нещо по-голямо, което и да възпитава в заветите, които са ни оставили нашите предци, както и да обединява.

Припомняйки думите на президента Джон Кенеди „Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си“, г-жа Бозукова каза, че тези думи се отнасят за всички завършили УНСС, които трябва да се реваншират за знанията, житейските уроци и приятели, които са получили. И сподели, че тя се реваншира с този проект към университета, който е завършила. „Макар да не разбирам нищо от катедра „Сигурност“ съм сигурна, че сигурността на УНСС с това ръководство и настоятелство е в сигурни ръце в това бурно време, в което живеем“, завърши Славка Бозукова.

В поздравителния си адрес еврокомисарят г-жа Мария Габриел подчерта, че културният туризъм представлява допълнителен ресурс за растеж на местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите. Културно-историческите забележителности, фолклорът и традициите са ключови за регионите - за създаване на работни места и за привличане на посетители и туристи. В този контекст, проектът на УНСС и кампанията „Чудесата на България“ е отлична възможност за иновативно представяне на богатството на страната ни. Приветствието на г-жа Мария Габриел прочете Богомила Корманова, младежки делегат към ООН и възпитаник на УНСС.

Своето огромно удоволствие да присъства на официалното представяне на проекта изрази доц. д-р Стела Балтова, служебен министър на туризма Тя обърна внимание, че има нужда от такъв проект, защото културното наследство е уникален, незаменим ресурс за развитието на туризма у нас. Доц. Балтова подчерта: „Информацията е най-важният инструмент за развитието на туризма и оттук дигитализацията допринася за събирането на важна информация, за опазването на културното наследство и за неговото иновативно представяне и управление. Технологичните иновации, които ще са в основата на проекта, преоформят ролята на културните институции за представяне на културното наследство, защото така ще направят информацията достъпна за по-широка аудитория.“ Дигитализацията неизменно ще промени начина на представяне и промотиране на нашите дестинации, това е бъдещето, заключи тя.

Министър Балтова изтъкна, че е убедена, че подобни инициативи ще помогнат за представянето на изключителния ресурс от културно-исторически паметници, на които е богата, третата по културно-исторически потенциал страна в Европа.

Като специален посланик на Световната организация по туризъм и човек, който винаги е работил за добрия имидж на страната ни, Н.В. Симеон Втори изказа пълна подкрепа за този „знаменателен и с потенциал проект“. „Аз съм човек, живял по неволя почти цял живот в чужбина. Винаги съм наблюдавал и сравнявал. Участвал съм в различни световни туристически форуми и съм наясно с огромните възможности на туризма. Тази сфера е много значимо перо, но трябва да се съхранява и да се работи постоянно. На световната туристическа карта трябва да присъстваме с всички уникални дадености на страната ни. Длъжни сме да се мобилизираме и да покажем този потенциал на света“, отправи своето послание Цар Симеон Втори.

Доц. д-р Николай Цонев, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, представи катедрата и предимствата на обучението по тази дисциплина в  УНСС. Той подчерта и колко важна е ролята на подготвените кадри за развитието на бранша.

Председателят на Студентски съвет и докторант на катедра „Икономика на туризма“ Ангел Стойков сподели, че туризмът е неговият първи избор и продължава да се развива в тази област.

От трибуната той се обърна към младите хора: „Колеги, никога няма да спре да бъде модерно да пазим и да зачитаме нашата история. Бъдете отговорни и бъдете изключително активни в подобни инициативи и проекти, защото България има нужда от нас. Радостен съм, че именно УНСС е част от подобен проект и има възможност да работи за българския туризъм. Вярвам, че това ще подтикне младите хора да се запознаят с красотата на България и да оценят в каква красива страна живеят. Подобни проекти трябва да бъдат ценени високо и да бъдат пример за последващи инициативи, развиващи и подкрепящи туризма в България. Вярвам, че УНСС разполага със страхотни специалисти и професионалисти, които ще осъществят проекта по най-добрия начин. Вярвам в успеха на проекта, благодаря ви за възможността.“

Н.П. Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България е част от кампанията на в. „Стандарт“ от самото й създаване. Тя изрази удоволствието си да е част от това културно събитие, като заяви:  „Щастлива съм да бъда участник в този проект, който има огромен принос към запазването на чудесата на вашата красива страна. Културното и историческото наследство е от жизнено важна значимост за човечеството и за всички държави, защото то представя тяхната култура и цивилизованост и помага за връзката между хората като им създава усещане за принадлежност към корените и общността им“.

Според нея наш дълг е да го запазим, възродим и да запазим нашата идентичност. „Фактът, че това събитие се провежда в престижния Университет за национално и световно стопанство е свидетелство, че културното наследство като цяло и чудесата на България са един от приоритетите на академичната общност“, бяха финалните думи на посланик Ел Мидауи, след което тя изненада гостите на събитието с мароканска чаена церемония и типични сладкиши.

Галерия снимки от УНСС и в. „Стандарт“ дадоха старт на проекта „Чудесата на България – дигитални м ...