Наш преподавател представи България на международен форум за творческите индустрии

четвъртък, 03 юни 2021 13:35

Проф. д-р Владя Борисова е единственият представител от България, поканен за участие във финалната дискусия на международния проект  FLIP (Finance, Learning, Innovation and Patenting). Крайната цел на FLIP е да дефинира и тества политики и действия за поддържане и развитие на културния сектор и творческите индустрии, да генерира ползи и взаимодействия между различните области и сектори, в които те се развиват и да подкрепя здрави и устойчиви екосистеми за културните и творческите индустрии.

Докладът на проф. Борисова бе фокусиран в три области: дизайн и творчески услуги, визуалните изкуства и занаяти, музиката и арт изкуството. Изследвани са практиките в девет държави - България, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Полша, Словения, Испания и Великобритания. Анализът подчертава ясна разлика между нуждите на индустрията и наличните умения на заетите в нея, като посочва пропуски в системите за обучение.

Проф. Владя Борисова

„В заключителната част на проекта се дефинираха ясно няколко направления за бъдеща работа, които са силно релевантни  за България. А именно, че трябва да се припознае в доста по-голяма степен, включително на ниво университети и държавно управление, значението и ролята на интелектуалната собственост за развитието на творческия сектор и творческите индустрии. Много важен аспект от цялата дискусия е подготовката на кадри в областта на интелектуалната собственост за целите на развитието на творческия сектор, които за България не са достатъчно, както и акцентът върху значението на творческите индустрии за бизнеса и като цяло техния икономическия принос“, посочи по време на дискусията проф. Владя Борисова.

Повече информация за проекта: Creative FLIP – Finance, Learning, Innovation, Patenting

Галерия снимки от Наш преподавател представи България на международен форум за творческите индустр ...