Студенти от УНСС ще работят по бизнес казус, предоставен от Българската стартъп асоциация

четвъртък, 18 март 2021 13:51

Студенти от УНСС ще разработят решение по бизнес казус, предоставен от Българската стартъп асоциация (BESCO). Това е първата дейност по споразумението за сътрудничество между асоциацията и нашия университет, което беше подписано през м. декември 2020 г.

На откриващата среща проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество в УНСС, изрази своето удовлетворение от стартирането на инициативата, която е израз на стремежа на университета да работи по-тясно с бизнеса и да се осигурява по-голяма практическа насоченост на обучението. Тя благодари на стартъп асоциацията за съвместната дейност, която ще е полезна и за двете страни.

Проф. д-р Цветана Стоянова открива срещата

От страна на BESCO участваха нейният председател г-н Добромир Иванов и изпълнителният й директор г-н Недялко Дервенков. Те разказаха за мисията на Българската стартъп асоциация да подобрява бизнес средата в България, за предизвикателствата, които срещат по този път, за постигнатите досега успехи и предстоящите им инициативи. Те призоваха студентите да бъдат мотивирани и любознателни, да не се страхуват да питат и да прегръщат смело новите възможности, които им се предлагат.

Недялко Дервенков
Добромир Иванов

Студентите, които са от специалностите „МИО“ и „Индустриален бизнес“, ще работят в два екипа, за да направят проучване по актуална тема, която предстои да бъде предложение на законодателна инициатива от BESCO към българските институции. Тя касае възможностите на пенсионните фондове в България да инвестират в алтернативни фондове, включително във венчър фондове, които впоследствие предоставят финансиране на иновативни фирми и стартъпи.

Студентите ще имат месец и половина да направят проучване на добрите практики в областта в страните от ЕС, да обобщят своите анализи и да дадат тяхното виждане за възможностите, предимствата и недостатъците на този подход. Представянето на резултатите от проучването двата екипа ще направят пред BESCO в началото на м. май.

Студентите приемат с любопитство поставената задача и проявяват голям ентусиазъм да работят върху казус от практиката. За тях това е предизвикателство, което ще обогати техните знания и умения, ще им даде възможност да научат повече и чрез проучването си да допринесат в дългосрочен план за подобряване на бизнес средата за иновативните компании в България, споделиха гл. ас. д-р Моника Моралийска и гл. ас. д-р Вяра Милушева – координатори по изпълнение на споразумението.

Илиана Костадинова, студентка 4-ти курс в специалност „Бизнес икономика“
Никола Петров, студент 3-ти курс в специалност „Международни икономически отношения“



Галерия снимки от Студенти от УНСС ще работят по бизнес казус, предоставен от Българската стартъп  ...