Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ: Чрез Националните състезания мотивираме най-добрите да изберат УНСС

петък, 05 февруари 2021 16:53

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), разказва за ползите  от националните състезания за развитието на компетентността и мотивацията на кандидат-студентите  

Утре (6.02.2021) ще се проведе Националното състезание по икономикс, какво е значението на тези състезания за образователния процес и за УНСС?

Огромно. Целта на АИУБ е да спрем изтичането на таланти, да покажем на средношколците възможностите за успешна реализация в страната ни, като ги убедим във високото качество на образованието и възможностите за професионална реализация, които УНСС предлага.

Именно за това ние започваме приобщаването на учениците към академичната среда още в 9 клас. Средношколците от училищата-членове на АИУБ участват в кръгли маси, конференции, публични лекции, обучения, майсторски класове, прожекции на образователни филми, които УНСС организира или участва като партньор. Организираме срещи с възпитаници на УНСС, покорили върхове в професионалното поприще. За лауреатите от състезанията, чрез спонсори от бизнеса, осигуряваме парични награди и възможности за стажове в реални предприятия. Тук бих искала да подчертая и високата оценка на бизнеса за качеството на обучение в УНСС. Всъщност, за нашите партньори приемането на лауреатите от националните състезания на АИУБ за студенти в УНСС е гаранция за нивото на тяхната подготовка. Именно заради доверието на бизнеса в УНСС, още в първи курс, лауреатите от националните състезания на АИУБ са поканени на стажове в големи международни компании. По този начин новоприетите студенти съчетават знания с приложност.

Друг ефект от дейността на АИУБ е осигуряване на плавен преход към висше икономическо образование и търсене на допълнителни възможности за интеграция между средните училища и УНСС. Чрез посещения в училищата от членове на АИУБ и провеждането на тематични лекции и дискусии показваме съвременния образ на академизма – желан, респектиращ и внушаващ доверие.

Асоциацията има работещ план и стратегия. Доказателство за това е фактът, че стартирахме с 16 членове и сега, само 5 години по-късно, наши членове са 36 икономически училища от цялата страна. Това коства изключително много енергия, желание и всеотдайност в работата. Правим го изцяло за учениците и бъдещите студенти, за да мотивираме най-добрите да изберат УНСС. Състезанията на АИУБ се провеждат под наслов “Пътят на успеха минава през УНСС“.

Каква е визията на Националното състезание по икономикс?

Когато проведохме първото Национално състезание по икономикс през 2015 г. в него се състезаваха 40-50 средношколци и то главно от софийските икономически училища. За сравнение, пет години по-късно на последното състезание от 2020 година, се състезаваха 500 средношколци от 36-те училища-членове на АИУБ. Дори в тази невиждана световна пандемична криза, за участие в утрешното Национално състезание ние регистрираме 160 състезатели от цялата страна. Зад тези резултати стои много работа. За да привлечеш ученици от цялата страна, в стремеж да покажат знания, да се конкурират за достойното си мястото в голямото академично семейство на УНСС, означава да ги убедиш в реалните големи възможности и високо качество на продукта, който предлагаш. Именно това прави АИУБ. УНСС е единственият български университет, към който е изградена такава Асоциация и при това с впечатляващ брой членове – 36 икономически училища от цялата страна. И в това си начинание УНСС доказва лидерското си място в сферата на икономическото образование в страната и Европа, доказва верността на логото на националните състезания на АИУБ – „Пътят на успеха минава през УНСС“.

Пожелавам успех на всички участници!

 

За повече информация посетете сайта на АИУБ

Галерия снимки от Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ: Чрез Националните състезания мот ...