Студенти от УНСС на стаж в антикорупционната комисия на Народното събрание

понеделник, 01 февруари 2021 16:45

Студенти от Университета за национално и световно стопанство започват като стажанти в антикорупционната комисия на 44-то Народно събрание днес. Посрещна ги нейният председател Борис Ячев. Официални гости на старта на стажантската програма бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, доц. Георги Петрунов и Гергана Кирилова, директор на Кабинета на ректора.

В продължение на две седмици младите хора ще могат да наблюдават пряко работата на народните представители, както в пленарна зала, така и по време на заседания на антикорупционната комисия, съобщи Борис Ячев. Те ще трупат опит заедно с експертите и при разглеждането на сигналите за съмнения на различни корупционни практики и конфликт на интереси, подавани от граждани и неправителствени организации.

Инициативата „Академия Антикорупция“ стартира през 2017 г. и бе посрещната с интерес от младите хора. На 23 юли 2020 г. председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, омбудсманът на Република България доц. д-р Диана Ковачева и председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика при 44-то Народно събрание Борис Ячев подписаха нов Меморандум за сътрудничество.

По силата на този Меморандум те се споразумяха за реализиране на поредица от съвместни дейности в рамките на инициатива „Академия Антикорупция“. Конкретна стъпка от тази инициатива е провеждането на студентски стажове. Практическото обучение е за студенти от УНСС със завършен минимум втори курс, от бакалавърски и магистърски програми в професионални направления: „Право“/ „Икономика“/ „Администрация и управление“/ „Социология“ и „Политически науки“.

„Вярвам, че тези две седмици в парламента ще ви бъдат не само интересни, но и от пряка полза, ще ви донесат опит, което е изключително важно за вашето обучение“, обърна се към студентите днес Борис Ячев.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров благодари на всички партньори в инициативата, изрази увереност, че тя ще се развива, независимо от трудностите и ограниченията, наложени от пандемията. „Успяхме да стартираме реално студентските стажове, въпреки трудното време. Това се нарича политическа воля, за да се свършат нещата“, подчерта проф. Димитров.

Студентите ще получат сертификат за проведения си стаж в Народното събрание.

Галерия снимки от Студенти от УНСС на стаж в антикорупционната комисия на Народното събрание  ...