УНСС беше съорганизатор на XIV конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“

сряда, 02 декември 2020 16:20

За 14-и път София бе домакин на конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, организирана от МВР, Асоциацията на полицейските началници и Центъра за балкански изследвания към УНСС. Тази година форумът, който се проведе онлайн, премина под мотото „Императиви за преосмисляне“. Участници в него бяха утвърдени специалисти, ръководители на основни структури в сектор „Сигурност“, представители на дипломатически мисии, на академичните среди и на неправителствени организации. 

Научният ръководител проф. д-р Динко Динков откри конференцията и посочи, че според досегашните разбирания заплахите за сигурността идват от човешки общности и индивиди. COVID -19 се оказа заплаха за човечеството като цяло, което налага преосмисляне на парадигмите за гарантиране на сигурността.

Сигурността в Югоизточна Европа и в частност – на Западните Балкани, винаги е била приоритет на българското правителство и на МВР. Изправени сме пред редица общи предизвикателства – организирана и тежка престъпност, тероризъм, нелегална миграция и др. Безспорно новото сериозно предизвикателство пред сигурността през 2020 г. е разпространението на COVID-19, отбеляза при откриването министър Христо Терзийски – председател на организационния комитет на конференцията.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта водещата роля на университета в подготовката на кадри и в изследваниятя по въпросите на сигурността.

С приветствия към участниците се обърнаха председателят на Асоциацията на полицейските началници Румен Стоилов и Йорк Шуграф от посолството на Федерална република Германия (настоящ председател на Съвета на ЕС).

Акцент в работата на конференцията бяха императивите за преосмисляне на рисковете и заплахите за сигурността в района на фона на COVID-19 пандемията. Докладите бяха фокусирани върху пандемията и икономическата сигурност, геостратегическите интерференции в Черно море и регионалната сигурност, енергийната сигурност в контекста на пандемичната геополитика, евентуалните промени за Югоизточна Европа след президентските избори в САЩ.

С основни доклади участваха доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“, и доц. д-р Елизабет Йонева от същата катедра на УНСС.

Галерия снимки от УНСС беше съорганизатор на XIV конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“ ...