Национална кръгла маса „100 години УНСС - развитие и състояние на физическото възпитание и спорт в българските университети, световния опит и перспективи пред студентския спорт“

неделя, 29 ноември 2020 13:41

„100 години УНСС - развитие и състояние на физическото възпитание и спорт в българските университети, световният опит и перспективи пред студентския спорт“ беше темата на националната кръгла маса, организирана от катедра „Физическо възпитание и спорт“ под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Научната проява се проведе на 27 ноември т.г. хибридно - в зала „Тържествена“ и в платформата Teams. На този ден се навършиха 97 години от основаването на първия студентски спортен клуб в България, учреден през 1923 г. в Свободния университет за политически и стопански науки – предшественика на УНСС.

Събитието беше уважено от ректора проф. Димитър Димитров и председателя на Студентски съвет Ангел Стойков. Участници и гости on-line в Teams бяха 45 колеги от университетите в страната и различни спортни организации.

Откриването в зала „Тържествена“: доц. д-р Спас Ставрев, ръководител на катедра „Физкултура и спорт“, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-н Ангел Стойков, председател на Студентския съвет (от ляво надясно)

Ректорът проф. Димитров поздрави участниците и гостите, пожела им ползотворна и успешна работа и откри форума. Приветствия и поздравителни адреси поднесоха председателят на СС г-н Ангел Стойков, деканът и зам.-деканът на Бизнес факултета - доц. д-р Димитър Благоев и доц. д-р Радко Радев, главният секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти доц. д-р Драговир Стефанов, преподаватели от  ВТУ, СУ, НСА, ЛТУ, ИУ - Варна, МУ - Пловдив, АУС „Академик“ и др.

Проф. Димитров и г-н Стойков връчиха призовите за най-добър отбор, треньор и спортист на УНСС за годината. По традиция церемонията по награждаването е на осмодекемврийския празник, но тази година беше отложен поради епидемичната обстановка.

Отбор на 2020 г. е отборът по аеробика и мажоретни дисциплини.

Треньори на годината са ст. преп. д-р Милена Игнатова и преп. Ива Барова (треньорки на отборите по аеробика и мажоретни танци).

Спортист №1 на УНСС е Никола Сулички, двукратен златен медалист от Националния университетски шампионат по плуване за 2020 г.

Ст. преп. д-р Милена Игнатова с приза „Треньор на УНСС за 2020“
Преп. Ива Барова с приза „Треньор на УНСС за 2020“

Ректорът връчва приза на капитана на отборите по аеробика и мажоретни танци Мария Ленкова

Никола Сулички с приза „Спортист на годината на УНСС за 2020“

Доц. Касабова подари своя бронзов медал от Първото европейско университетско първенство по баскетбол 3х3 в Ротердам (2013 г.) на музея на УНСС.

Пленарен доклад-ретроспекция на катедрата и значимите спортни постижения през годините изнесе доц. д-р Спас Ставрев.

По време на кръглата маса бяха представени 25 доклада и презентации.

Научният секретар на катедрата доц. д-р Лариса Касабова, модератор на кръглата маса

Галерия снимки от Национална кръгла маса „100 години УНСС - развитие и състояние на физическото въ ...