Проф. Димитър Димитров участва в първата работна среща на ректорите в рамките на инициативата „Европейски университети“

четвъртък, 05 ноември 2020 17:52

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, член на Борда на ректорите на Eвропейския университет ENGAGE.EU, от който УНСС е част, участва в първата онлайн работна среща на ректорите по инициативата „Европейски университети“ на Европейската комисия. Събитието се състоя в две части – първата беше предназначена за ректорите на университетите – част от 24-те алианса, одобрени през 2020 г., а втората – за ректорите на всички университети, формиращи 41-те алианса, и лицата, отговорни за развитието на висшето образование в ЕК и държавите членки.

Г-жа Themis Christophidou, генерален директор на ГД „Образование, младеж, спорт и култура“ (DG EAC) на Комисията, откри събитието и подчерта, че 41-те алианса, в които членуват около 280 автономни университета, са пример и вдъхновение за останалите над 5000 висши училища в Европа. Те са университетите – носители на промяната в европейското висше образование, която е фокусирана върху свързаност (в т.ч. европейска диплома, взаимно доверие в качеството на обучение и др.), учене през целия живот (в т.ч. общ европейски подход към микроквалификациите) и включване (преодоляване на социалните, икономическите и културните проблеми), посочи тя.

Г-жа Themis Christophidou

Част от ректорите на първите алианси, одобрени през 2019 г., споделиха своя опит и основните предизвикателства, с които са се срещнали. Трима студенти представиха своето разбиране за бъдещето на европейското образователно пространство.

Ректори на първите алианси, одобрени през 2019 г.

Комисията отправи ясното послание към ректорите, че подкрепата за Европейските университети е безрезервна. Комисията вече е предложила пълно разгръщане на инициативата в рамките на бъдещата Erasmus programme 2021-2027, в комбинация с други европейски инструменти за финансиране като Horizon Europe, Digital Europe и Structural funds. Ще следим отблизо дейността на одобрените 41 Европейски университета и ще продължим да развиваме инициативата в сътрудничество с всички заинтересовани страни, държави членки и Европейския парламент. Ще организираме експертна работна група за по-нататъшно развитие на политиките в областта на трансформирането на висшето образование, включително по въпросите за eвропейска диплома, микроквалификации, осигуряване на качеството на обучение и правен статут на алиансите от европейски университети.

Г-жа Sophia Eriksson-Waterschoot,  директор, отговарящ за „Младеж, образование и Erasmus+“ (DG EAC) на Комисията, закри събитието с думите: „Това не е проект, това е обща амбиция за трансформация и успех. Напредък, който можем да постигнем единствено в тясно сътрудничество. Знаем, че ще срещнете много предизвикателства и пречки. Имате нашата пълна подкрепа за тяхното преодоляване“.

Г-жа Sophia Eriksson-Waterschoot

Всички новини в развитие за ENGAGE.EU – нашият Европейски университет, можете да следите на http://engageuniversity.eu/.

Галерия снимки от Проф. Димитър Димитров участва в първата работна среща на ректорите  в рамките н ...