Публична лекция на г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България

сряда, 04 декември 2019 13:52

„Ефективни политики за закрилата и интеграцията на бежанците – възможни ли са те в България“ беше темата на публичната лекция, която г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България, изнесе пред студенти и преподаватели в зала „Тържествена“. Организатор на събитието беше катедра „Икономическа социология“. Преди лекцията беше проведена викторина по темата за миграцията и бежанците в България.

Г-н Матайс льо Рут

Гост-лекторът, който започна презентацията си с кратко видео за условията на живот на бежанците в родните им страни, посочи, че за него от съществена важност е как в България и Европа се помага на хората, които бягат от войната. Той работи за разрешаването на редица проблеми в България като липсващата система за настанените у нас бежанци да получават адекватно обучение по български език, осигуряването на жилища за тях, предоставянето на медицинска помощ, което прави интеграцията им трудна, понякога невъзможна. В България има процедура по предоставяне на убежище и когато тези хора кандидатстват, те стават част от системата и от тази процедура и след това пребивават напълно легално в страната ви, заяви гост-лекторът. Другият проблем са медиите в България, в които е пълно с генерализирани истории каква заплаха са чужденците, а е необходимо да стигнем до човешкото ниво, до конкретния индивидуален случай, каза г-н Матайс льо Рут.

Лекторът посочи, че основният проблем в Европа е липсата на политическа воля за създаването на обща система за управление на бежанския поток и разгледа трите аспекта на бежанския проблем – правен, социологически и икономически. Той изтъкна, че се намираме в извънредна ситуация, която изисква всички държави да поемат отговорност за излизането от нея в глобален мащаб. Бежанците изискват инвестиция, която има възвръщаемост, защото голяма част от тях са млади хора, които правилно интегрирани в обществото, могат да допринесат за по-устойчивото развитие на Европа в бъдеще. Важно е да не забравяме, че те са човешки същества и имат права, подчерта гостът.

Галерия снимки от Публична лекция на г-н Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за б ...