Студенти, преподаватели и журналисти търсиха „противоотрова“ за фалшивите новини

сряда, 14 ноември 2018 16:51

Радвам се да видя препълнена със студенти зала, защото това показва, че имате желание да станете добри журналисти и политици със самочувствие и амбиции. Въпросите, които ще бъдат поставени тук, ни засягат и като специалисти, и като граждани. Надявам се днес да получите отговори как да се отнасяте към новините, колко голяма е границата между журналистическата съвест и етиката и политиката и новината, докъде се простира манипулацията. Това заяви доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, на публичната лекция „Заразата фалшиви новини“, организирана от Студентското сдружение „Его политико“ и  Студентския съвет. На лекцията присъстваха студенти от катедрите „Медии и обществени комуникации“ и „Политология“.

Доц. д-р Елена Симеонова, научен секретар в катедра „Политология, доц. д-р Блага Благоева, Мартин Петков, секретар на Студентския съвет, и Ивета Кардашлъкова, председател на „Его политико“ (отдясно на ляво)
Доц. Блага Благоева и Мартин Петков

Мартин Петков поздрави участниците в лекцията от името на Студентския съвет и каза, че темата за фалшивите новини е много актуална, с нея се занимава и Европейската комисия, а изследванията показват, че информационната среда се влошава. Затова е полезно да чуем от нашите гости каква е „противоотровата“ срещу това явление, добави Петков.

Според журналиста Ники Кънчев темата за фалшивите новини трябва да се раздели на два периода – преди възникването на социалните медии и след това. Преди появата на Фейсбук и Туитър новините се проверяваха от няколко източника, докато сега в социалната мрежа се появяват всякакви информации и работата на добрия журналист е да ги „пресее“, за да не се обезцени истината. Той даде много примери от практиката си и допълни, че социалните медии означават свобода, но човек трябва да изгради собствено мнение на базата на опита си. Битката за истината ще продължи и вие сте призвани да я водите, обърна се Кънчев към аудиторията.

Ники Кънчев

В подкрепа на препоръката бъдещите журналисти да не се отнасят безкритично и да проверяват информацията си се обявиха и разследващият журналист Димитър Стоянов и колегата му и медиен експерт Наталия Димитрова.

След лекцията тримата журналисти отговориха на въпроси на студентите.

В Голямата конферентна зала

Галерия снимки от Студенти, преподаватели и журналисти  търсиха „противоотрова“ за фалшивите новин ...