Студентите от Еко Клуб УНСС се срещнаха с известния алпинист д-р Скатов

сряда, 10 октомври 2018 17:21

Студентите от Еко Клуб УНСС получиха ценни съвети как могат да превърнат хобито си в професия, която да ги направи щастливи, и да помогнат за опазването на природата. Те бяха насърчени да повярват в собствените си сили и да постигат мечтите си от д-р Атанас Скатов (на снимката долу), който изнесе публична лекция на тема „Екологосъобразен алпинизъм и начин на живот“.

Лекторът разказа как научната му работа и познанията му за проблемите, свързани със замърсяването на околната среда са го мотивирали да промени начина си на живот. Затова решава да премине на режим с растителна храна, за да допринесе за намаляване изчерпването на ресурсите, замърсяването на околната среда, озоновата дупка и други проблеми на околната среда.

Д-р Скатов решил да смени професията си в престижна компания в чужбина с алпинизъм заради любовта си към природата. Той е автор на няколко книги, в които е описал преживяванията си при покоряването на едни от най-високите върхове на планетата. Лекторът е първият българин, изкачил два осемхилядника за по 20 часа, за три месеца е участвал в четири експедиции за покоряване на Еверест и е първият, изкачил върха от северния и южния склон. Всичко е започнало с решението на алпиниста да стъпи на най-високия връх на всеки континент.

От Еко Клуб УНСС разказаха за свои инициативи (някои от които съвместни със Студентския съвет), за почистването на зелените площи пред общежитията на УНСС в Студентския град, за разделното събиране на отпадъци във и около университета, за благотворителни каузи и желанието си да убедят хората, че опазването на околната среда трябва да е грижа на всеки.

Галерия снимки от Студентите от Еко Клуб УНСС се срещнаха с известния алпинист д-р Скатов ...