Световнопризнатият американски преподавател по маркетинг д-р Радж Рагунатан за „Щастието в ранната кариера“

вторник, 15 май 2018 12:44

Д-р Радж Рагунатан, преподавател по маркетинг в Училището по бизнес „МакКомс“ в Тексаския университет в Остин, САЩ, и автор на книгата „Ти си умен, успешен, но дали си щастлив?“, издадена в САЩ, Великобритания и Индия през 2016 г., гостува в УНСС с лекция на тема „Щастието в ранната кариера“.

Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет, представи гост-лектора и съобщи, че лекцията се организира от посолството на САЩ в България.

Проф. Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност подчерта, че освен световнопризнат автор на публикации в престижни издания, д-р Радж Рагунатан е и водещ на един от най-успешните курсове „Живот, изпълнен с щастие и удовлетвореност“ в платформата за онлайн обучения “Coursera“ с над 200 000 курсисти от цял свят. Зам.-ректорът представи основните идеи на книгата „Ти си умен, успешен, но дали си щастлив?“, плод на научните изследвания на автора, и наблегна на  изконността на темата за щастието в живота на човека, за което трудно може да се даде рецепта.

Проф. д-р Валентин Гоев, д-р Радж Рагунатан и Кристиян Маджуров (отляво на дясно)

Какво е щастие, може ли да се измери, подценяваме ли щастието, работим ли за него или чакаме да ни намери и как просто да бъдем щастливи – на тези вечни въпроси се опита да даде отговор в своята презентация д-р Рагунатан. Според лектора не успехът води до щастие, а щастието води до успех. Затова всеки човек трябва да определи какво му носи щастие, какво го прави истински щастлив.

Гост-лекторът

Кои са водещите фактори, определящи щастието, и възможно ли е изграждането на успешна кариера да пречи на щастието? Ако умът помага за вземане на правилни решения, интелигентните хора би трябвало да правят по-добър избор в живота си, но защо тогава много от тях не се чувстват щастливи? На тези въпроси д-р Радж Рагунатан отговори с данни от неговото проучване на щастието на хора с различни професии в различен етап от живота им и посочи, че не трябва да се жертва и пренебрегва щастието заради неща, които считаме за по-важни от него, защото това води до пропускане на истински важните неща в живота и вътрешна неудовлетвореност.

По време на презентацията

Чувството на щастие играе важна роля в живота на човека. Факт е, че щастливите хора са по-продуктивни, по-креативни и по-добре се разбират с други хора. Затова според лектора добре платените професии на бъдещето ще залагат на креативния талант, ще се търсят хора с висока продуктивност и умения за работа в екип. Така че темата за постигането на лично щастие, на щастие в обществото и връзката му с нивото на продуктивност ще се превръща в централна тема в бъдеще.

Галерия снимки от Световнопризнатият американски преподавател по маркетинг  д-р Радж Рагунатан  за ...