МИФ 2018. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: УНСС е ковачница на кадри за българската икономика и финанси

вторник, 17 април 2018 15:13

Благодаря Ви, че уважихте нашия форум, обърна се към министъра на енергетиката Теменужка Петкова председателят на Студентския съвет Кристиян Маджуров при откриването на втория ден от Младежкия икономически форум (МИФ). Той представи гост-лектора пред студентите като акцентира на факта, че министърът на енергетиката е възпитаник на УНСС.

Проф. Стати Статев, Теменужка Петкова и Кристиян Маджуров (от ляво надясно)

Ректорът проф. д.ик.н Стати Статев благодари на Теменужка Петкова за безрезервно приетата покана да участва във форума и заяви, че за УНСС е чест тя да открие втория ден от МИФ.

Проф. Статев и Теменужка Петкова откриват втория ден на форума

Винаги, когато прекрачвам прага на този университет, се вълнувам и това не е случайно. Аз съм възпитаник на УНСС и смятам, че това е университетът, който е ковачница на кадри за българската икономика и финанси, обърна се към студентите Теменужка Петкова.

Министърът определи като изключително актуална темата на МИФ - „Икономически и външнополитически предизвикателства пред България 2018“. Икономическите и външнополитическите предизвикателства не стоят само пред България, а пред целия свят. В този момент пред България стои сериозното предизвикателство да бъде за пръв път председател на Съвета на ЕС, каза тя и акцентира на достойното представяне на държавата ни в този период. Петкова определи ролята на България като балансираща между Турция и Европейския съюз. Това е пример за отговорна политика и вие трябва да бъдете горди и спокойни от случващото се.

В Голямата конферентна зала

Петкова подчерта, че енергийният сектор е изключително важен и структуроопределящ за всяка една икономика. Това е секторът, който касае всеки един от нас, независимо дали сме битов потребител или имаме бизнес. Когато става дума за енергетика, за икономика и външна политика, допирните точки са много сериозни.

Студентите

По време на своята лекция министърът се спря на българската енергетика в момента. От изключителна важност е въпросът за диверсификацията на енергийните ресурси, защото тя води до сигурност по отношение на доставки и конкурентни цени. България е зависима от своя източник на доставка на природен газ. За да бъдем конкурентноспособни, трябва да работим върху диверсифицирането на своите източници, маршрути и доставки, заяви Петкова.

Според нея, за да станат факт тези приоритети, трябва да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да даде възможност за доставки на природен газ от различни източници. Петкова представи важни проекти на Министерството на енергетиката, сред които са реализацията на системна връзка между България и Гърция, на интерконектор със Сърбия, на междусистемна връзка с Турция и др.

По време на лекцията

Петкова изтъкна, че географското положение на България е стратегическо в този сектор. България е естественият път на потоците на природен газ и разполага с добре развита газова инфраструктура на територията си. Предимство за нас е, че на територията ни се намират 80% от компресорните станции за целия регион. За да имаме сигурност на доставките, се нуждаем от възможност за внос и износ на природен газ, добави тя.

Министърът засегна също темите за електроенергетиката, за проекта за втора атомна централа в Белене, АЕЦ „Козлодуй“ и проекта „Чиста енергия за всички европейци“.

След лекцията студентите зададоха своите въпроси

Сигурна съм, че сред вас има бъдещи политици, министри и хора от бизнеса. Пожелавам ви да бъдете здрави и да черпите с пълни шепи от това, което университетът дава като знания и опит, завърши Теменужка Петкова.

Министър Петкова беше наградена от Кристиян Маджуров с плакет на Студентския съвет за принос в утвърждаването на МИФ (на снимките долу.)

Галерия снимки от МИФ 2018. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова:  УНСС е ковачница на кад ...