Наши студенти спечелиха голямата награда на StartUp Универсиада 2017

петък, 15 декември 2017 13:38

Студенти от УНСС спечелиха второто издание на единственото студентско предприемаческо състезание за зелени бизнес идеи в България - StartUp Универсиада 2017, което се проведе в София Тех Парк. Екипът представи своя проект “Urban Compost solution” – система за комунално компостиране на биологични отпадъци от многофамилни жилищни сгради, създаден в отговор на нарастващия проблем с отпадъците в градска среда.

Във финала на състезанието за иновативни зелени идеи се състезаваха студентски отбори от четири водещи университета в България: УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ – София, и УАСГ. Организатор на инициативата беше фондация „Клийнтех България“.

Eкипите от млади предприемачи се състезаваха в областите:  Urban Transitions – Умни и устойчиво развиващи се градове, Sustainable Production Systems – Оптимизация на процесите към „зелено“ производство и  Sustainable Land Use – Околната среда не е даденост: Как да предпазим почвата, водата и въздуха, за да можем да им се радваме по-дълго. 

Всички екипи представиха своите зелени креативни идеи, а проектите бяха оценявани от експертно жури.

Класиралите се на първите три места в състезанието заедно с журито и менторите

Екипът на УНСС получи голямата награда - участие в обучение в един от професионалните курсове Catalyst, които ще бъдат организирани през 2018 г. от Climate-KIC в Испания, Полша или Унгария на стойност 1500 евро.

УНСС - университетът, излъчил победителите в състезанието, ще бъде домакин на 6-месечна пре-акселераторска програма - Greenhouse, финансирана от Cleantech Bulgaria и Climate-KIC.

Ето и победителите от нашия отбор:

Мария Топчиева, докторант по специалност „Екоикономика“ в катедра „Икономика на природните ресурси“

Леона Крумова, студентка в 4 курс, специалност „Международни икономически отношения“

Борислав Стратев, второкурсник в поднаправление „Икономика и бизнес“

 

Галерия снимки от Наши студенти спечелиха голямата награда на StartUp Универсиада 2017  ...