Дискусия със създателите на компаниите Chargest и Junior Achievement Bulgaria

вторник, 14 март 2017 12:50

Дискусия със създателите на компаниите Chargest  и Junior Achievement Bulgaria се проведе в университета. На събитието в голямата конферентна зала  присъстваха студенти от трети и четвърти курс, дошли да разберат какъв е един от сравнително новите начини за финансиране на стартиращи бизнеси, който набира скорост и сред българските предприемачи.

В голямата конферентна зала

Срещата бе открита от доц. д-р Радко Радев, директор на Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности „Иновации и конкурентоспособност (u2b) Той изтъкна, че успехът в България е възможен и представителите на компаниите ще споделят чрез своя опит как се постига това.

Доц. Радев (в средата) открива срещата. Вдясно от него са представителите на  Chargest, вляво - на Junior Achievement Bulgaria. Инна Бояджиева - крайната вляво 

Модераторът на срещата Инна Бояджиева, представител на Indiegogo Academic Program за България, очерта най-характерното за т.нар. платформи за групово финансиране. В тях бизнес идеите могат да бъдат финансирани от всеки, който иска да се включи, дори и с много малка сума пари.  

Всъщност crowdfunding сайтовете са лесен начин да намериш по-малки суми за стартиране на проект. „Груповото финансиране“ е практика, която от десетилетие се прилага успешно на запад, в онлайн платформите предприемачи представят своите бизнес начинания и търсят финанси за реализирането им. Инвестициите се правят онлайн и се получават от организатора на проекта след успешната реализация.

Студентите

Как са организирали кампанията, какви са първите стъпки и програмите за дългосрочен успех,  коментираха представителите на двете компании. Груповото финансиране е ниша, която става все по-популярна, особено за малкия и среден бизнес. Това демонстрираха пред студентите и създателите на Chargest – прототип на универсално зарядно устройство, което може да се ползва за зареждане на всеки смартфон с Android или iOS. Идеята на екипа от млади българи, завършили престижни университети във Великобритания, е да се улеснят максимално потребителите, като адаптерът покрива електрическите стандарти в над 150 държави.

Галерия снимки от Дискусия със създателите на компаниите Chargest  и Junior Achievement Bulgaria ...