Публична лекция на тема „ЕС: уроци и предизвикателства. Ролята и мястото на испанския език в ЕС и по света“

четвъртък, 23 февруари 2017 14:20

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ Хавиер Валдивиелсо, директор на института „Сервантес“ за България, изнесе в университета публична лекция на тема „ЕС: уроци и предизвикателства. Ролята и мястото на испанския език в ЕС и по света“.

Срещата бе открита от проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която посочи, че това е третото посещение на испанския гост в УНСС и припомни данни от неговата биография.

Проф. Кох-Кожухарова (вляво) и Хавиер Валдивиелсо

Европейският съюз сега е подложен на голямо международно предизвикателство, гражданите губят доверието си в него и е необходим процес на обновление, изтъкна Хавиер Валдивиелсо. Според него историческият опит показва много позитиви, особено за Испания, която е сред малкото държави в общността с нисък евроскептицизъм. Лекторът се спря на причините за това, оцени влиянието на Брекзит, очерта различията в мигрантския натиск, коментира новоизлязлата книга на испанския политолог и журналист Хосе Игнасио Торебланка „Кой управлява Европа“.

В зала "Тържествена"

Испания е интересна за Европа по две основни причини: трайните връзки с Мароко в политическата, икономическата, военната, културната и други сфери, както и влиянието й в Латинска Америка. Трябва да се засили единството на европейските държави, да се придаде повече стойност на общността, заяви Хавиер Валдивиелсо.

Лекторът

Испанският гост се спря също на мястото и значението на испанския език в Европа и света, като подчерта, че езикът на Сервантес се говори в 21 страни и е втори по значимост в международната комуникация след английския език. Той коментира възможностите испанският да стане работен език в ЕС, особено след Брекзит и прогнозите за намаляване влиянието на английския език в общността.

По време на публичната лекция

В отговор на поставените му въпроси Хавиер Валдивиелсо се спря на българо-испанските отношения, проблемите с корупцията, „Европа на различни скорости“ и възможностите за дезинтеграция в ЕС и др.

Хавиер Валдивиелсо е юрист по образование, роден е в гр. Сан Себастиян, Испания. Работил е за института „Сервантес” в Ню Йорк, Рим и Казабланка. Владее като майчини езици испански и баски, говори също английски, френски и италиански.

Институтът „Сервантес“ е обществена културна институция в Испания, има 86 центъра по целия свят. През 2006 г. той отвори врати и в България.

Галерия снимки от Публична лекция на тема „ЕС: уроци и предизвикателства. Ролята и мястото на испа ...