Ректорът връчи сертификатите на победителите от Националния конкурс по счетоводство и Националното състезание по финанси и счетоводство

петък, 16 декември 2016 10:44

На официална церемония в зала „Тържествена“ бяха връчени сертификатите на победителите от Националния конкурс по счетоводство и Националното състезание по финанси и счетоводство. Присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н Стати Статев, под чийто патронаж бе събитието, зам.-ректорът и председател на Асоциацията на икономическите училища в България доц. д-р Миланка Славова, проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, зам.-директор на Регионалния център за дистанционно обучение - Хасково и зам.-ръководител на Асоциацията на икономическите училища в България, Емилия Иванова, директор на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ (НПМГ)  и член на Управителния съвет на Асоциацията, д-р Ясен Даскалов, секретар на Асоциацията на икономическите училища в България, Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и съорганизатор на националния конкурс по счетоводство, Христо Славов, управител на Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл“ и съорганизатор на националния конкурс по счетоводство, проф. д-р Стоян Стоянов, заслужил професор на УНСС и почетен ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, гл. ас. д-р Атанаска Филипова, д-р Радка Андасарова, преподаватели, гости.

При откриването на церемонията. Отляво надясно: проф. Даниела Фесчиян, доц. Миланка Славова, проф. Стати Статев, Емилия Иванова, Христо Славов, Бойко Костов

„В навечерието на Коледа вие сбъднахте една ваша мечта. Постигнахте грандиозен успех и се преборихте за мястото си в голямото академично семейство на най-престижния университет в България и най-голямото висше икономическо училище в Югоизточна Европа – УНСС“, обърна се към присъстващите проф. Фесчиян. „В тазгодишните конкурси на Асоциацията на икономическите училища в България участваха два пъти повече средношколци в сравнение с миналата година, от повече от 20 училища, а затова трябва да благодарим за неуморната работа на ректорското ръководство на УНСС и вашите директори и учители“, оцени конкуренцията и интересът към състезанията тя.

В зала "Тържествена"
Проф. Даниела Фесчиян

Обръщение към победителите средношколци направи проф. Статев. „С получаването на сертификатите вие вече сте наши студенти, най-новото попълнение в академичното ни семейство“, изтъкна ректорът. Той припомни, че университетът ни е най-големият в страната с 21 880 студенти за миналата учебна година, като за тази очакванията са да бъдат надхвърлени 22 000 студенти. Ректорът отбеляза, че през 2020 г. сегашните победители все още ще бъдат студенти на УНСС и ще са съпричастни с честването на 100-годишнината на университета ни.

Проф. Стати Статев

Проф. Статев изказа личната си и институционална благодарност към всички, които са отделили време, за да запалят и разгорят огъня на любовта към икономическата наука,  финансите и счетоводството, които успяват да привлекат цвета към нашия университет.

Победителите в конкурсите

Емилия Иванова също поздрави победителите. „Това е състезанието, в което наистина имахме най-голям брой участници. Не само от нашето училище, а и от други икономически училища, защото колегите прозряха, че връзката между средното и висшето образование е възможно най-добрият път, който ние можем да посочим на нашите ученици“, сподели Иванова.

Емилия Иванова

„Вие сте направили огромна крачка и това означава, че в следващите четири-пет години ще имате достатъчно време да правите смислени неща за вашето бъдещо развитие“, сподели г-н Костов. Той провокира средношколците като посочи, че освен студенти в УНСС те могат да станат дипломирани експерт-счетоводители и регистрирани одитори след завършване на висшето образование. Г-н Костов припомни, че скоро ще бъде реализирана магистърската програма между УНСС, ИДЕС и Института на дипломираните експерт-счетоводители на Англия и Уелс. „Това ще бъде качествено друго ниво, където ще срещнем теорията с практиката и ще ви отворим вратата, за да продължите като бъдещи дипломирани експерт-счетоводители и регистрирани одитори“, завърши той.

Бойко Костов

Г-н Славов поздрави победителите от името на редакция „Мисъл“. „Един конкурс свършва, но днес за вас започва друг конкурс. За вас е голямо предизвикателство през следващите четири години да се възползвате от потенциала, който университетът ще ви предостави“, заяви той.

Христо Славов

Церемонията продължи с връчването на сертификатите, а след това с обща снимка пред паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС (на снимките долу).

Галерия снимки от Ректорът връчи сертификатите на победителите от Националния конкурс по счетоводс ...