Обучение на автори на публикации в индексирани издания

четвъртък, 15 декември 2016 9:06

Новите изисквания за публикуване в „Годишник на УНСС“ и „Научни трудове на УНСС“ бяха коментирани по време на обучение на автори на публикации в индексирани издания, което се проведе в университета.

По време на обучението в голямата конферентна зала

Не е необходимо да ви убеждавам колко важно е да се публикува в индексирани издания, изтъкна проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, пред присъстващите в голямата конферентна зала. Той напомни, че в наредба на Министерството на образованието и науката, сред показателите и критериите за финансиране на висшите училища е залегнало и това изискване. Проф. Гоев се спря на университетските издания – „Годишник на УНСС“, „Научни трудове“, издаваното на английски език списание Economic Alternatives Journal и списание „Икономически и социални алтернативи“ и тяхната индексация. Необходимо е обаче да направим така, че да имаме качествени публикации не само в тези издания, но и в изданията извън университета, посочи зам.-ректорът.

Проф. Гоев (вляво) и проф. Симеонов

Проф. д-р Огнян Симеонов, председател на Редакционния съвет на "Годишник на УНСС" и "Научни трудове", насочи вниманието към индексираните авторитетни издания и качеството на публикациите както в списанията, така и в годишниците. По повод решения на Ректорския съвет той изтъкна, че в „Научни трудове“ трябва да се публикуват освен студии, така и статии на български и английски език. Той коментира публикациите в сборниците от различните университетски научни форуми и необходимостта да се увеличи обемът на научните трудове, като през 2017 г. да се издадат 6 тома с над 30 публикации. Те да поемат не малък обем от докладите на конференциите, посочи проф. Симеонов, който говори и за електронен сборник с публикации. Необходимо е да се създадат условия на всички колеги да помогнат на себе си и университета, изтъкна той.

Участници в обучението

Изискванията към авторите на научни трудове представи гл. ас. д-р Дорина Кабакчиева от катедра „Информационни технологии и комуникации“. Тя посочи общите изисквания за публикации в „Научни трудове“ – библиографията, представянето на предлаганите студии и статии, проверката на ръкописите, критериите за оценка на рецензирането и др. Д-р Кабакчиева се спря и на изискванията към оформлението – форматирането, основните структурни елементи на студиите и статиите, спонсорирането на научното изследване, като акцентира върху референциите.

Д-р Кабакчиева

Галерия снимки от Обучение на автори на публикации в индексирани издания  ...