Информационен ден на програма „Еразъм за млади предприемачи“

петък, 18 ноември 2016 13:54

В зала П034 се проведе информационен ден на програмата „Еразъм за млади предприемачи“. Домакин на събитието бе Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), а лектор – Явор Профиров, координатор на проект по програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Запознаване с материалите преди срещата

„Причината за днешната среща е възможността от Съвета на Европейския съюз да ни информират повече за програмата Еразъм, как можем да бъдем млади предприемачи и да финансираме малък стартиращ бизнес или НПО“, каза Илиян Крумов, председател на САИМО.

Илиян Крумов (вляво) и Явор Профиров

„Програмата се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, не защото се отнася за младите хора конкретно, а по скоро за човек, който е предприемач без значение от възрастта, но е в начален стадии на развитие на търговска дейност. Или просто има идея и желание да я сподели с опита на предприемача-домакин, този, който е в чужбина“, посочи пред студентите Профиров. Той конкретизира, че организацията партньор на програмата е Българската Мениджмънт Асоциация и направи кратка презентация за нейната история и дейност. Профиров запозна студентите и с това как да се възползват от програмата и кои стъпки да следват, за да се включат в нея и да станат млади предприемачи. Особеното тук е, че освен задължителната регистрация в уеб сайта на програмата и СV е необходим и бизнес план, чрез който ще студентите ще представят идеите си.

Студентите

Лекторът запозна аудиторията и с „Entrepreneurship is a woman (Предприемачеството е жена)“, консорциум от седем европейски партньори, която предлага възможността да прекарате от един до три месеца в друга държава за набиране на опит и откриване на пазари и възможности зад граница. Партньорите са седем посреднически организации, които могат да ви помогнат да откриете предприемач, който отговаря на нуждите ви, в зависимост от това, което бихте искали да усъвършенствате и според вашите цели, съобразно сектора, където възнамерявате да развивате дейността си, посочи Профиров. Консорциумът „Entrepreneurship is a woman“ има за цел да насърчи иновациите и предприемачеството сред жените в Европа чрез и сътрудничество и обмен на добри практики.

Лекторът
По време на информационния ден

През 2009 г. Европейската комисия стартира нова програма, наречена „Еразъм за млади предприемачи“, която позволява на стартиращи собствен бизнес — такива, които биха искали да станат предприемачи и вече разполагат със съответния бизнес план или такива, които са стартирали бизнеса си през последните три години — да се сдобият с ценни умения и опит извън тези на предприятието-майка. Европейската програма предоставя практическа и финансова подкрепа за нови предприемачи, които живеят и работят самостоятелно. От своя страна посредническите организации отговарят за създаването на взаимоотношения между новите предприемачи и предприемачите домакини.

Галерия снимки от Информационен ден на програма „Еразъм за млади предприемачи“ ...