Среща-дискусия на тема „Възможностите на финансовите пазари”

сряда, 16 ноември 2016 9:59

Среща-дискусия на тема „Възможностите на финансовите пазари”, организирана от Трейдинг Академи съвместно с Научноизследователския център за добри управленски практики и Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК), се състоя в УНСС. На събитието, което се проведе в голямата конферентна зала на университета, присъстваха доц. д-р Йордан Близнаков, директор на МЦРК, доц. д-р Ангел Марчев, преподавател в катедра „Управление“, Андрей Стойчев, член на борда на директорите на "Делтасток" и лектор в Трейдинг Академи, Красин Георгиев, дилър валутни и капиталови пазари в „Делтасток” и лектор в Трейдинг Академи, много студенти и гости.

В голямата конферентна зала

Доц. Близнаков поздрави присъстващите и изрази удовлетворение от големия интерес на студентите в препълнената зала. Той представи двамата лектори и изтъкна, че те ще споделят знанията и опита си.

Гостите приветства и доц. Марчев, който посочи, че лекторът Андрей Стойчев винаги е привличал вниманието на студентите и изрази надежда за интересна и полезна дискусия.

Доц. Марчев, доц. Близнаков, Красин Георгиев и Андрей Стойчев (отдясно наляво) 

„Много ми е приятно да съм тук и да виждам такъв голям интерес”, сподели пръв Андрей Стойчев. Той каза, че лекциите, провеждани в УНСС, винаги са интересни и благодари на всички присъстващи за отделеното време. „Искаме да загатнем за нещата, които се случват на финансовите пазари и да бъдем максимално полезни”, сподели лекторът. Той информира гостите и за провежданата томбола по време на събитието, чрез която петима от присъстващите печелят покана за събитие на Инвестор.бг, Блумбърг и България он еър.

„Търговията с финансови пазари не е нещо лесно. Можем да спечелим, но и да изгубим много”, обясни Андрей Стойчев. Той оцени днешните възможности за търгуване с виртуални сметки като „добър вариант да се научиш“ и посъветва винаги да се преценява рискът. Лекторът представи шестте основни точки, които могат да превърнат човек в успешен трейдър. „Това е като всеки един друг бизнес, не е лесно”, продължи той.

Като основни елементи за движението на финансовите пазари бяха изтъкнати икономическият календар, политическите събития и природните непредвидени събития.

Лекторите

„Винаги трябва да се съобразяваме с икономическия календар”, продължи Красин Георгиев. Според него голямо значение за финансовия пазар играят и природните непредвидени събития, които могат да преобърнат обстановката за по-малко от ден. Той говори за различните инструменти – акции, метали, петрол, газ, земеделие, като определи, че всеки инструмент е различен и няма как да се следят всички.

За Андрей Стойчев много важна част от бизнеса на финансовите пазари е психологията на трейдъра. „Тънкият момент в търговията е, че вие сте си началници сами”, започна той. Според него от една страна това е добре, но когато няма кой да ни контролира е важно да умеем да го правим сами. „Пазарът винаги е безмилостен”, каза той и сподели, че за да бъде един човек успешен трейдър, трябва да бъде дисциплиниран. „Когато човек търгува трябва да е спокоен, да няма външни дразнители. Бъдете сигурни, че темпераментът ви няма да попречи на собствения ви бизнес”, посъветва лекторът.

Студентите в залата

Красин Георгиев обясни на присъстващите повече за техническия анализ. ”За да взимаме правилните решения, трябва да владеем техническия анализ”, сподели той. Според него нито един пазар не се движи постоянно нагоре и надолу и най-лесно се изкарва печалба от търговията.

По думите на лекторите много по-трудно е да купуваш нещо, което се покачва и да продаваш нещо, което пада. „Чакането понякога е най-доброто решение”, сподели Андрей Стойчев. Той обясни на присъстващите и за избора на брокер, което е неизменна част от бизнеса с финансовите пазари.

Присъстващите на срещата

„Убедени сме, че теорията е много малка част от всичко, което трябва да направим, за да успеем”, продължи лекторът. Според него времето, практиката и рутината са основните средства за успеха.

Събитието продължи с дискусия между студентите и лекторите и с въпроси по провежданите трейдинг курсове.

Галерия снимки от Среща-дискусия на тема „Възможностите на финансовите пазари” ...