Среща с експерти от посолството на Кралство Испания по програмата "Езикови помощници с английски език в Испания"

сряда, 09 ноември 2016 15:13

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” за трети път в университета гостува Сесар Аха Мариньо, съветник по образователните въпроси към посолството на Кралство Испания. Темата на срещата бе свързана с програмата „Езикови помощници с английски език в Испания” и „Политическото деление в Испания. Изборите”. Гост-лектор бе и Пабло Диас, експерт от Отдела по образователни въпроси към посолството.

Срещата в зала „Научни съвети“ бе открита от проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която представи Сесар Аха Мариньо – бивш сенатор, кмет, общински съветник, депутат, човек с богат политически опит, полиглот.

Проф. Кожухарова открива срещата. Вляво от нея - Сесах Аха Мариньо, вдясно - Пабло Диас

Мариньо посочи, че международната образователна програма "Language and Culture Assistants“ „Езикови помощници с английски език в Испания” от тази година за пръв път е отворена за България и Румъния и за втори път се прилага за Унгария. Смятам, че тя е важна и дава възможност за културен и образователен обмен на студентите от университета, подчерта той.

В зала "Научни съвети"

Пабло Диас уточни условията за кандидатстване и участие в програмата, финансирана от Министерството на образованието, културата и спорта на Испания. От тази година в нея се включват и български младежи - завършили студенти или четвъртокурсници с отлично владеене (ниво В2) на английски език. За одобрените асистенти се осигурява стипендия за работа като помощник-учители по английски в началните или средните училища в Испания за една учебна година - от октомври 2016 г. до 31 май 2017 г. - със заплащане 700 евро на месец. Срокът за кандидатстване е 5 април до 24.00 ч. испанско време, а на http://www.mecd.gob.es/bulgaria/ могат да бъдат намерени условията и формулярите за кандидатстване.

Сесар Аха Мариньо представя програмата

Сесар Аха Мариньо коментира и политическото устройство на Испания, създаването на парламентарната конституционна монархия, двукамерния парламент и осъществяването на законодателната власт, изборите и изпълнителната власт, административното деление на страната. Той се спря и на проведените на 26 юни парламентарни избори, политическите партии и възможностите за провеждане на референдуми.

Студентите

Галерия снимки от Среща с експерти от посолството на Кралство Испания по програмата "Езикови помощ ...