Университетски център за мобилност на студенти и преподаватели

Обновено: понеделник, 20 август 2018 14:55

Бориса Борисова, магистър, специалност Маркетинг, летен семестър 2017-2018 г. във Вормс, Германия

Всеки, който се чуди дали да замине по програма Еразъм, може да спре с чуденката и да действа смело. Изживяването е незаменимо, а ползата е както в личен, така и в професионален план.

Аз заминах за един семестър в Германия, град Вормс. Градчето е неголямо, университетско, през него минава река Рейн и до април вятърът не прощава. Но още същият месец настъпи страхотна горещина, която наподобяваше по-скоро Пазарджик, отколкото немски град. Местността е лозарска и за любителите на вино, може да се окаже малък рай.

Преди официалния старт на семестъра посетих интензивен курс по немски, организиран от университета, както и предмет, воден от калифорнийски преподавател с ведро настроение и чудесни методи на преподаване. Това беше пожелателна част от т.нар. ориентация.

По време на семестъра имах свободата да избирам предмети от различни катедри и в резултат бях записала два пъти повече предмети от необходимото, но не исках да се откажа от нито един, така че го приех като предизвикателство. 

Някои от тях включваха презентации – такива, които трябваше да подготвям прецизно седмици по-рано и други, които преподавателите поднасяха спонтанно, а времето за подготовка беше едва няколко минути.

Работих в екип от хора с различни културни особености. С тях разработихме бизнес план за въвеждане на нов продукт – оползотворяване на хранителни отпадъци. Немците обожават рециклирането.

Беше любопитно и интересно да уча сред местните студенти и да усвоявам по-бързо немския език, макар самото обучение да беше изцяло на английски. Един от предметите включваше разрешаване на стратегически поставени задачи в симулационна платформа CRM. Друг се провеждаше под формата на дискусии, като материалът трябваше да бъде прочетен предварително.

Разбира се, оставаше време и за забавления. Всъщност немците са големи веселяци, в случай че някой си е мислил другояче. Колкото до Еразъм студентите, вярвам, че това ще са приятелства за цял живот. Групата, която сформирахме в началото, се оказа много силно ядро. В момента си обменяме снимки от Франция, Ирландия, Словения, и споделяме обикновени моменти от родните места. Разделихме се с обещания да си гостуваме и да опознаваме света заедно. Най-далечния ни приятел, но само по дистанция, живее в Хонг Конг. Шегува се, че повечето сме на крачка разстояние един от друг, на един континент, а той...кой знае дали ще може да ни посети в следващите десет години.

Благодарна съм за възможността да уча по различни методи, да срещна толкова хора и да разширя мирогледа си. Безценно е.