Обновено: сряда, 05 януари 2022 17:06

Транспортен мениджмънт

Цели на обучението

Магистърската програма по специалност „Транспортен мениджмънт“ е разработена, с цел да отговори на търсенето на професионалисти в транспортните и транспортно-спедиторските предприятия, Министерството на транспорта и съобщенията, изпълнителните агенции и другите органи на управление в сектора.

Обучението по специалността има за цел да осигури на студентите управленски и икономически знания, умения и компетентности за:

  • разработване и управление на транспортни проекти;
  • прилагане на международни и национални регламенти в транспортния сектор;
  • финансов мениджмънт на транспортните предприятия;
  • изследване на състоянието и развитието на транспортните пазари;
  • управление на човешките ресурси в транспортния сектор.

Обучението по специалността осигурява широк спектър от теоретични и практически знания в областта на транспортния мениджмънт, голяма част от които са специализирани и надграждат достигнатото в предходния етап на обучение.

Магистърската програма по специалност „Транспортен мениджмънт“ е предназначена за подготовката на специалисти за транспортния сектор и по-специално за длъжности, свързани с управление на транспортни предприятия, финансово анализ на транспортната дейност, международен транспорт и спедиция и др .

Професионална реализация

Студентите, които завършат специалността, биха могли да намерят професионална реализация като управители на транспортни предприятия в областта на пътническите и товарните превози. Освен това могат да работят и като ръководители на проекти в областта на транспортния мениджмънт, както и да заемат длъжности в Министерство на транспорта и съобщенията, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и др.

Завършилите специалността имат възможност да продължат своето образование и в ОНС „доктор“, както и да се реализират успешно в научноизследователската област.