Обновено: понеделник, 02 август 2021 12:06

Бизнес информатика

Цели на обучението

Специалността дава теоретични знания и практическа подготовка в областта на проектирането, внедряването и използването на Бизнес интелигентни системи (BI) и Системи за управление на ресурсите на предприятието (ERP). Целта на обучението е студентите да бъдат запознати с основните идеи, добрите практики, световния опит и модерните технологични решения в двете области. Това се постига чрез задълбочено изследване на концепциите и натрупаното научно знание.

Специалността формира сериозни практически умения за работа с модерни софтуерни инструменти от двете области, за решаване на проблеми ситуации, за избор на технологични решения и създаване на краен продукт. Това позволява на студентите да осъществяват дейности по проектиране, внедряване и поддържане на BI и ERP системи, да участват в проекти, свързани обработка и анализ на информацията, да извършват оценка на ефективността на икономически дейност, да внедряват, поддържат и консултират при работа с ERP системи.

В качеството си на специалисти по този клас системи обучаващите се могат да реализират потенциала си на икономисти с компютърна специализация.

Професионална реализация

Завършилите специалността могат да работят като: разработчици, внедрители, администратори и анализатори на големи информационни системи; мениджъри на информационни системи; ръководители на информационното обслужване на фирми (CIO) и ръководители на технологическото направление на фирми (CTO) в различните области на стопанската дейност – обществена и частна; финансови институции, промишлени предприятия и организации, извършващи ключови дейности между обработката на информацията и ръководствата на организациите. Те могат да се реализират успешно като консултанти към софтуерни фирми, които предлагат ERP – системи и като внедрители и администратори на ЕRP – системи в организации, които ги прилагат.