Обновено: понеделник, 02 август 2021 10:13

Одитинг

Специалността надгражда теоретичните знания и практическите умения, получени в икономическите  специалности от бакалавърската степен на обучение.

Основните цели на обучението са:

  • представяне на фундаментални знания и умения за контрола и счетоводството;
  • натрупване на актуални и задълбочени знания в областта на вътрешния одит, независимия финансов одит и одита в публичния сектор;
  • развиване на лични умения и компетентности, подходящи за професионална реализация не само като одитор, но и даващи възможност за професионално развитие на средно и високо управленско ниво;
  • придобиване на широки и задълбочени познания за финансовото управление в частния и публичния сектор;
  • осъзнаване на важността на непрекъснатото личностно и професионално развитие.

Професионална реализация

Завършилите специалността имат възможност за успешна професионална реализация като експерти, инспектори, одитори, дипломирани експерт-счетоводители в контролните системи на публичната администрация, Националната агенция по приходите, митническата администрация, Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, органите за финансов надзор, звената за вътрешен контрол и одит в публичния и частния сектор (банки, застрахователни и осигурителни дружества, корпоративни структури) и др. Възможна е и реализация на средно и висше ръководно равнище в тези организации.

Образованието по специалността е счетоводно–икономическо образование по смисъла на Закона за независимия финансов одит и Закона за счетоводството.