Проф. Ханс Анкум е новият „доктор хонорис кауза на УНСС“

петък, 27 ноември 2015 15:51

Разглеждате снимки от Проф. Ханс Анкум е новият „доктор хонорис кауза на УНСС“

Вижте пълен текст на Проф. Ханс Анкум е новият „доктор хонорис кауза на УНСС“

На официална церемония в голямата конферентна зала на университета ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев удостои с почетното звание „доктор хонорис кауза на УНСС“ Ханс Анкум, професор по римско право на Университета в Амстердам. Високото  звание му се присъжда „за развитие на науката за римското право и за принос в изграждането в УНСС на първия в България университетски Център за изучаване на римското право“. На събитието присъстваха академичното ръководство на университета, преподаватели, студенти, гости.

На официална церемония в голямата конферентна зала на университета ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев удостои с почетното звание „доктор хонорис кауза на УНСС“ Ханс Анкум, професор по римско право на Университета в Амстердам. Високото  звание му се присъжда „за развитие на науката за римското право и за принос в изграждането в УНСС на първия в България университетски Център за изучаване на римското право“. На събитието присъстваха академичното ръководство на университета, преподаватели, студенти, гости.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на проф. Ханс Анкум академичните регалии на почетното звание - свитък на&nbsp;старобългарски и латински език и почетния знак на УНСС <i>(</i><i>на снимката долу</i><i>). </i>

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на проф. Ханс Анкум академичните регалии на почетното звание - свитък на старобългарски и латински език и почетния знак на УНСС (на снимката долу).

Снимката на проф. Анкум бе закачена на стената с удостоените с &bdquo;доктор хонорис кауза на УНСС&ldquo; в Академичната зала на университета <i>(</i><i>на снимката долу</i><i>).&nbsp;</i>

Снимката на проф. Анкум бе закачена на стената с удостоените с „доктор хонорис кауза на УНСС“ в Академичната зала на университета (на снимката долу). 

Доц. д-р Константин Танев, директор на Междууниверситетския център за изучаване на римското право и романистичната традиция, представи богатата биография на проф. Анкум. Новият &bdquo;доктор хонорис кауза на УНСС&ldquo; е заслужил професор по римско право и правна история на Университета в Амстердам, редовен член на Кралската холандска академия на науките и изкуствата, доктор хонорис кауза на университети във Франция, Белгия, Германия, Чехия, Сърбия, Испания, носител на най-високото холандско отличие Ridder Nederlandse. Бил е директор на Института към Юридическия факултет на Университета в Лайден, Холандия, декан на Юридическия факултет и зам.-ректор на Университета в Амстердам и др.

Доц. д-р Константин Танев, директор на Междууниверситетския център за изучаване на римското право и романистичната традиция, представи богатата биография на проф. Анкум. Новият „доктор хонорис кауза на УНСС“ е заслужил професор по римско право и правна история на Университета в Амстердам, редовен член на Кралската холандска академия на науките и изкуствата, доктор хонорис кауза на университети във Франция, Белгия, Германия, Чехия, Сърбия, Испания, носител на най-високото холандско отличие Ridder Nederlandse. Бил е директор на Института към Юридическия факултет на Университета в Лайден, Холандия, декан на Юридическия факултет и зам.-ректор на Университета в Амстердам и др.

<span><span>Присъденото звание носи отговорност</span><span>, а <span style="color: black;">по традиция удостоените с &bdquo;доктор хонорис кауза на УНСС&ldquo; всяка година изнасят академично слово</span> в университета, посочи ректорът. Той отбеляза, че присъждането на най-високото университетско звание на проф. Ханс Анкум напълно се вплита в събитието, посветено на проф. Борис Ланджев &ndash; Научната конференция на тема &bdquo;Върховенството на закона &ndash; предпоставка за развитие на бизнеса и за икономически растеж. Научни изследвания в памет на проф. д-р Борис Ланджев&ldquo;.</span></span>

Присъденото звание носи отговорност, а по традиция удостоените с „доктор хонорис кауза на УНСС“ всяка година изнасят академично слово в университета, посочи ректорът. Той отбеляза, че присъждането на най-високото университетско звание на проф. Ханс Анкум напълно се вплита в събитието, посветено на проф. Борис Ланджев – Научната конференция на тема „Върховенството на закона – предпоставка за развитие на бизнеса и за икономически растеж. Научни изследвания в памет на проф. д-р Борис Ланджев“.

Проф. Анкум произнесе първото си академично слово като &bdquo;доктор хонорис кауза на УНСС&ldquo;. Холандският учен благодари на ръководството на УНСС за високото звание и уточни, че то е и почит към науката &bdquo;Римско право&ldquo;, на която той е посветил повече от 60 години от живота си.

Проф. Анкум произнесе първото си академично слово като „доктор хонорис кауза на УНСС“. Холандският учен благодари на ръководството на УНСС за високото звание и уточни, че то е и почит към науката „Римско право“, на която той е посветил повече от 60 години от живота си.

Лекторът открои смисъла на термина &bdquo;Римско право&ldquo;, изследванията в областта, различните школи, становищата на правни автори и историци. Проф. Анкум изтъкна, че &bdquo;цялостното изучаване на римското право придава голямо богатство в нашия живот &ndash; то създава сърдечно приятелство между романистите от целия свят, които не биха се познавали без римското право.&ldquo; Работата на романистите е не само привлекателна, но и важна за бъдещето на юристите.&nbsp; Изследването на начина на аргументацията на класическите юристи формира студента и го направлява в упражняването на правната професия, отбеляза той. &bdquo;За юристите от системата на гражданското право, немалка част от която е основана на римскоправни основи, познаването им е особено ценно. Това важи за собствеността, вещните обезпечения, договорните и извън договорните облигации и наследяването по завещание, дори интестатното наследяване има римски корени. Римското право е полезно за разбирането на модерното право. То предоставя достъп до частното право на Европа, Южна Америка, Квебек или Луизиана. То предоставя средство за работа в полето на сравнителното право и една &bdquo;lingua franca&ldquo;, улеснявайки контактите между съвременните юристи&ldquo;, посочи холандският професор.

Лекторът открои смисъла на термина „Римско право“, изследванията в областта, различните школи, становищата на правни автори и историци. Проф. Анкум изтъкна, че „цялостното изучаване на римското право придава голямо богатство в нашия живот – то създава сърдечно приятелство между романистите от целия свят, които не биха се познавали без римското право.“ Работата на романистите е не само привлекателна, но и важна за бъдещето на юристите.  Изследването на начина на аргументацията на класическите юристи формира студента и го направлява в упражняването на правната професия, отбеляза той. „За юристите от системата на гражданското право, немалка част от която е основана на римскоправни основи, познаването им е особено ценно. Това важи за собствеността, вещните обезпечения, договорните и извън договорните облигации и наследяването по завещание, дори интестатното наследяване има римски корени. Римското право е полезно за разбирането на модерното право. То предоставя достъп до частното право на Европа, Южна Америка, Квебек или Луизиана. То предоставя средство за работа в полето на сравнителното право и една „lingua franca“, улеснявайки контактите между съвременните юристи“, посочи холандският професор.

Проф. Анкум изтъкна също, че ако университет, който иска да е повече от професионално училище, и юридически факултет, който иска да е повече от подготвящ кадри за юридическата практика, ще отделят място за римското право и за юристите, преподаващи и изучаващи тази древна правна система. &bdquo;Вашият университет, давайки званието &bdquo;доктор хонорис кауза&ldquo; на учен, посветил живота си в изучаването на римското право, е достоен пример в това научно поле. Благодаря ви!&ldquo;, изтъкна проф. Анкум.

Проф. Анкум изтъкна също, че ако университет, който иска да е повече от професионално училище, и юридически факултет, който иска да е повече от подготвящ кадри за юридическата практика, ще отделят място за римското право и за юристите, преподаващи и изучаващи тази древна правна система. „Вашият университет, давайки званието „доктор хонорис кауза“ на учен, посветил живота си в изучаването на римското право, е достоен пример в това научно поле. Благодаря ви!“, изтъкна проф. Анкум.

В Златната книга на УНСС проф. Анкум написа: <i>&bdquo;С дълбока признателност за званието &bdquo;доктор хонорис кауза&ldquo;, с което ме удостоява престижният Университет за национално и световно стопанство. Изказвам сърдечното си приятелско отношение към университета и колегите от Юридическия факултет. Той е чест за изучаването на римското право, към което както в България, така и в Холандия има огромен интерес.&ldquo; </i>

В Златната книга на УНСС проф. Анкум написа: „С дълбока признателност за званието „доктор хонорис кауза“, с което ме удостоява престижният Университет за национално и световно стопанство. Изказвам сърдечното си приятелско отношение към университета и колегите от Юридическия факултет. Той е чест за изучаването на римското право, към което както в България, така и в Холандия има огромен интерес.“

Галерия снимки от Проф. Ханс Анкум е новият „доктор хонорис кауза на УНСС“ ...