Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция

петък, 29 октомври 2021 16:47

Разглеждате снимки от Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция

Вижте пълен текст на Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция

Специален гост на събитието беше заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова, възпитаник на катедрата. В откриването участваха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-деканът на факултет "Международна икономика и политика" доц. д-р Елизабет Йонева и председателят на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

Специален гост на събитието беше заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова, възпитаник на катедрата. В откриването участваха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-деканът на факултет "Международна икономика и политика" доц. д-р Елизабет Йонева и председателят на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

<a href="/Uploads/Main/bfc95_conf%20mo%202.JPG	" target="_blank"><i><img src="/Uploads/Main/bfc95_conf%20mo%202.JPG	" width="420" height="279"></i></a>

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в конференцията и подчерта важността на тази годишнина. Той изтъкна пред присъстващите, че много български дипломати и министри са възпитаници на катедра "Международни отношения" и отбеляза, че тя подготвя дипломатическия елит на България. &bdquo;Студентите от специалност &bdquo;Международни отношения&ldquo; са много мотивирани, много добре подготвени и продължават успешно традициите на своите предшественици.&ldquo;

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в конференцията и подчерта важността на тази годишнина. Той изтъкна пред присъстващите, че много български дипломати и министри са възпитаници на катедра "Международни отношения" и отбеляза, че тя подготвя дипломатическия елит на България. „Студентите от специалност „Международни отношения“ са много мотивирани, много добре подготвени и продължават успешно традициите на своите предшественици.“

<span>Заместник-министърът на външните работи г-жа Зарица Динкова в своето приветствие заяви: &bdquo;Този ден е празник и за българската дипломатическа общност, тъй като тук, за първи път в България са положени основите на специализираното обучение в сферата на международните отношения и има своето историческо значение&ldquo;. Тя подчерта, че катедра &bdquo;Международни отношения&ldquo; е завоювала заслужен авторитет, както сред студентите, така и сред средите на българската дипломация. &bdquo;Постигнатото не е малко и дава стабилна основа за бъдещо развитие и успехи&ldquo;, категорична е г-жа Динкова.</span>

Заместник-министърът на външните работи г-жа Зарица Динкова в своето приветствие заяви: „Този ден е празник и за българската дипломатическа общност, тъй като тук, за първи път в България са положени основите на специализираното обучение в сферата на международните отношения и има своето историческо значение“. Тя подчерта, че катедра „Международни отношения“ е завоювала заслужен авторитет, както сред студентите, така и сред средите на българската дипломация. „Постигнатото не е малко и дава стабилна основа за бъдещо развитие и успехи“, категорична е г-жа Динкова.

Всяка годишнина е важна за нас, защото дава възможност за преосмисляне, за помъдряване и за търсене на нови насоки за бъдещето, каза при откриването на форума доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра &bdquo;Международни отношения&ldquo;. Той подчерта, че &bdquo;вече всички отношения са международни или имат някакъв международен характер, което изисква от нас отвореност, иновативност, инициативност за интердисциплинарен трансфер на знания и умения не само за управление на отношенията с външната среда, а за управление на външната среда като цяло и на проблемите, които възникват в нея.&ldquo; Доц. Ралчев изтъкна, че опитът до момента в подготовката на външнополитически кадри и специалисти с конвертируеми и трансферни умения за работа в международна среда, вече трябва да се надгражда и с активно участие в световното образователно и изследователско пространство. Той посочи, че с тази цел е и създадената магистърска програма на английски език &bdquo;Дипломация и стратегически анализ&ldquo;.<strong></strong>

Всяка годишнина е важна за нас, защото дава възможност за преосмисляне, за помъдряване и за търсене на нови насоки за бъдещето, каза при откриването на форума доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“. Той подчерта, че „вече всички отношения са международни или имат някакъв международен характер, което изисква от нас отвореност, иновативност, инициативност за интердисциплинарен трансфер на знания и умения не само за управление на отношенията с външната среда, а за управление на външната среда като цяло и на проблемите, които възникват в нея.“ Доц. Ралчев изтъкна, че опитът до момента в подготовката на външнополитически кадри и специалисти с конвертируеми и трансферни умения за работа в международна среда, вече трябва да се надгражда и с активно участие в световното образователно и изследователско пространство. Той посочи, че с тази цел е и създадената магистърска програма на английски език „Дипломация и стратегически анализ“.

Приветствие от деканското ръководство на факултет &bdquo;Международна икономика и политика&ldquo; отправи доц. д-р Елизабет Йонева, зам.-декан по научноизследователската дейност. &bdquo;Да си на 45 години е критична точка в живота. Това е момент, в който се берат плодовете на положените усилия. Това трябва да е момент на баланс и постигане на равновесие. Тези етапи важат и за катедра и специалност &bdquo;Международни отношения&ldquo;.

Приветствие от деканското ръководство на факултет „Международна икономика и политика“ отправи доц. д-р Елизабет Йонева, зам.-декан по научноизследователската дейност. „Да си на 45 години е критична точка в живота. Това е момент, в който се берат плодовете на положените усилия. Това трябва да е момент на баланс и постигане на равновесие. Тези етапи важат и за катедра и специалност „Международни отношения“.

На конференцията пленарни доклади изнесоха доайените на катедра &bdquo;Международни отношения&ldquo; проф. д-р Георги Генов и проф. д-р Динко Динков. (<i>на снимките долу</i>) Докладът на проф. Генов засегна темата за контурите на новата епоха в борбата за нов глобален/световен ред. Проф. Динков повдигна въпроса: &bdquo;Издига ли се професионализмът във външната политика на България през последните 45 години?&ldquo;. Пленарен доклад представи и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

На конференцията пленарни доклади изнесоха доайените на катедра „Международни отношения“ проф. д-р Георги Генов и проф. д-р Динко Динков. (на снимките долу) Докладът на проф. Генов засегна темата за контурите на новата епоха в борбата за нов глобален/световен ред. Проф. Динков повдигна въпроса: „Издига ли се професионализмът във външната политика на България през последните 45 години?“. Пленарен доклад представи и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

<i>Проф. д-р Георги Генов</i>

Проф. д-р Георги Генов

<i>Проф. Георги Генов, доц. Елизабет Йонева,</i> <i>проф. Димитър Димитров, г-жа Зарица Динкова, доц. Пламен Ралчев и г-н Йордан Божилов (от ляво надясно)</i>

Проф. Георги Генов, доц. Елизабет Йонева, проф. Димитър Димитров, г-жа Зарица Динкова, доц. Пламен Ралчев и г-н Йордан Божилов (от ляво надясно)

Галерия снимки от Катедра „Международни отношения“ отбеляза 45 години с научна конференция ...