Кръгла маса „Устойчивото потребление на храни в България”
Разглеждате снимки от Кръгла маса „Устойчивото потребление на храни в България”
Вижте пълен текст на Кръгла маса „Устойчивото потребление на храни в България”
Четвъртата кръгла маса на тема „Устойчивото потребление на храни в България” се проведе в УНСС под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.
Проф. Димитров (на снимката долу) поздрави организаторите с думите: „Това, което правите е много ценно. По темата и участниците се вижда, че това е мащабно мероприятие, в което са включени академичните среди, бизнеса, институции, както и наши традиционни партньори. Вярвам, че тази кръгла маса ще бъде полезна, защото се нуждаем от по-устойчиво потребление”.
При откриването на събитието председателят на организационния комитет доц. д-р Стилиян Стефанов от катедра „Икономика на природните ресурси” припомни дългогодишната история на кръглата маса и обърна внимание, че настоящата темата не е избрана случайно. „Тя е в съответствие с целта на ЕС да превърне Европа в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. За постигане на тази цел е приет Европейски зелен пакт, който признава връзките между здравето на хората, обществото и планетата.“
Приветствие към участниците в събитието поднесоха от катедра „Икономика на природните ресурси“. Доц. д-р Зорница Стоянова, зам.-ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“ посочи, че към въпросите и темите, които ще бъдат засегнати има траен и устойчив интерес.
Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН поздрави организаторите за постоянството и упоритостта да повдигнат тази тема, в момент, в който светът е пред обществени изпитания, когато над 690 млн. души по света гладуват, а голяма част от хранителните ресурси се изхвърлят. Подходите за справяне с тези проблеми изискват ангажираност от всички“, подчерта Даринка Георгиева.
В обръщението си към участниците доц. д-р Събка Пашова, ръководител на катедра „Стокознание“ в Икономическия университет – Варна обърна внимание, че тази кръгла маса дава възможност да бъдат дискутирани основните проблеми, възможностите за решаване и налагането на устойчиви модели за потребление на храни и намаляване на хранителните отпадъци (на снимката долу).
В Младежката сесия се представиха студенти от Еко Клуба на УНСС, представители от „Органични градини Орешак“ и основателят на блога Thrift Sheep Рада Бонева.