Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да бъде пример и за други висши училища

вторник, 06 април 2021 15:57

Разглеждате снимки от Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да бъде пример и за други висши училища

Вижте пълен текст на Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да бъде пример и за други висши училища

<i>Колко важен е студентският спорт за развитието на основни личностни качества? Какви са успехите и препятствията, които съпътстват ежедневието на един от най-успешните треньори в УНСС? Разговаряме с новоизбрания ръководител на катедра &bdquo;Физическо възпитание и спорт&ldquo; <strong><a href="http://blogs.unwe.bg/istoilov/">&nbsp;доц. д-р Иван Стоилов</a></strong>. Той ще встъпи в длъжност през юни 2021 г.</i>

Колко важен е студентският спорт за развитието на основни личностни качества? Какви са успехите и препятствията, които съпътстват ежедневието на един от най-успешните треньори в УНСС? Разговаряме с новоизбрания ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“  доц. д-р Иван Стоилов. Той ще встъпи в длъжност през юни 2021 г.

УНСС е най-доброто висше икономическо училище и предлага изключителни възможности за спорт. Смея да твърдя, че разполагаме с една от най-добрите студентски спортни бази у нас, както и с един изключително компетентен преподавателски колектив в катедрата. Изграждаме отбора по футзал от далечната вече 2009 година. Започнахме с много ентусиазъм, няколко години &bdquo;обигравахме&ldquo; отбора в Градската лига, а след това започнахме да играем и в Националната лига. Нищо в живота не идва бързо и лесно, особено в спорта. Работихме усърдно и успехите се появиха. В периода 2014 &ndash; 2019 г. спечелихме пет поредни титли в Градска лига футзал, в компанията на отбори като &bdquo;Левски &ldquo;, &bdquo;ЦСКА Футзал&ldquo;, &bdquo;Локомотив&ldquo; и &bdquo;DXC Techology&ldquo;. Три пъти сме вицешампиони от Национална лига футзал, а най-големият ни успех е спечелената Купа на България по футзал през 2018 г. Имаме титли и от престижния международен студентски турнир в Белград, през 2011 и 2013 г. През годините в националния отбор на България са играли осем състезатели от състава на УНСС.

УНСС е най-доброто висше икономическо училище и предлага изключителни възможности за спорт. Смея да твърдя, че разполагаме с една от най-добрите студентски спортни бази у нас, както и с един изключително компетентен преподавателски колектив в катедрата. Изграждаме отбора по футзал от далечната вече 2009 година. Започнахме с много ентусиазъм, няколко години „обигравахме“ отбора в Градската лига, а след това започнахме да играем и в Националната лига. Нищо в живота не идва бързо и лесно, особено в спорта. Работихме усърдно и успехите се появиха. В периода 2014 – 2019 г. спечелихме пет поредни титли в Градска лига футзал, в компанията на отбори като „Левски “, „ЦСКА Футзал“, „Локомотив“ и „DXC Techology“. Три пъти сме вицешампиони от Национална лига футзал, а най-големият ни успех е спечелената Купа на България по футзал през 2018 г. Имаме титли и от престижния международен студентски турнир в Белград, през 2011 и 2013 г. През годините в националния отбор на България са играли осем състезатели от състава на УНСС.

Най-значимата роля на спорта, особено актуална днес, е възможността за социални контакти и общуването лице в лице, като считам това за изключително важно, особено за подрастващите. Футзалът е динамичен и красив спорт. Развива най-вече скоростно-силовите способности, ловкостта и бързината. Поради малкото пространство и краткото време за реакция, се изисква бърза и точна мисъл. Има влияние върху изграждането на личностните качества на състезателите - калява волята, изгражда дисциплина и работа в екип.

Най-значимата роля на спорта, особено актуална днес, е възможността за социални контакти и общуването лице в лице, като считам това за изключително важно, особено за подрастващите. Футзалът е динамичен и красив спорт. Развива най-вече скоростно-силовите способности, ловкостта и бързината. Поради малкото пространство и краткото време за реакция, се изисква бърза и точна мисъл. Има влияние върху изграждането на личностните качества на състезателите - калява волята, изгражда дисциплина и работа в екип.

За мен през годините УНСС се превърна в кауза. И не само отборът по футзал, а всичко, което ме свързва с УНСС &ndash; преподаването, катедра &bdquo;Физическо възпитание и спорт&ldquo;, Бизнес факултетът, множеството приятели и колеги. Надявам се този академичен дух, който заплени мен, да се предава на студентите, да ги мотивира да се развиват и надграждат себе си. Това е ролята на всяко висше училище &ndash; да стимулира в своите възпитаници проявата на най-добрите им качества. Надявам се наистина новите студенти да бъдат жадни за знания и разбира се, за спорт. Много ми се иска всички те, а и ние като нация, да започнем да проявяваме повече търпение, системност и последователност в постигането на нашите цели. Защото това е огромен проблем. Аз го виждам в спорта, където никой няма търпение да работи и да дочака добрите резултати. Постоянно се сменят треньори, идеи, концепции, но без да сме дали време, за да видим дали някоя от тях все пак ще проработи.

За мен през годините УНСС се превърна в кауза. И не само отборът по футзал, а всичко, което ме свързва с УНСС – преподаването, катедра „Физическо възпитание и спорт“, Бизнес факултетът, множеството приятели и колеги. Надявам се този академичен дух, който заплени мен, да се предава на студентите, да ги мотивира да се развиват и надграждат себе си. Това е ролята на всяко висше училище – да стимулира в своите възпитаници проявата на най-добрите им качества. Надявам се наистина новите студенти да бъдат жадни за знания и разбира се, за спорт. Много ми се иска всички те, а и ние като нация, да започнем да проявяваме повече търпение, системност и последователност в постигането на нашите цели. Защото това е огромен проблем. Аз го виждам в спорта, където никой няма търпение да работи и да дочака добрите резултати. Постоянно се сменят треньори, идеи, концепции, но без да сме дали време, за да видим дали някоя от тях все пак ще проработи.

Галерия снимки от Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да  ...