Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейските политики в ЕС

сряда, 11 октомври 2017 11:01

Разглеждате снимки от Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейските политики в ЕС

Вижте пълен текст на Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейските политики в ЕС

Ректорът проф. Статев представи госта и неговата богата политическа и академична биография. 

Ректорът проф. Статев представи госта и неговата богата политическа и академична биография. 

Благодаря за поканата да изнеса лекция в такъв престижен и известен университет като УНСС и то в навечерието на българското председателство на ЕС, обърна се към аудиторията в зала &bdquo;Тържествена&ldquo; проф. Марио Монти <i>(</i><i>на снимката долу</i><i>)</i><i>.</i>

Благодаря за поканата да изнеса лекция в такъв престижен и известен университет като УНСС и то в навечерието на българското председателство на ЕС, обърна се към аудиторията в зала „Тържествена“ проф. Марио Монти (на снимката долу).

В зала &bdquo;Тържествена&ldquo;

В зала „Тържествена“

Пикът в&nbsp;международното консолидиране е постигнат преди няколко години и вече е приключил, изтъкна лекторът. Намаляването на броя на търговските споразумения говори за съществена промяна в динамиката на международната интеграция в последно време, категоричен бе проф. Монти. Той анализира причините за този спад: краткосрочността на политическите интереси, обикновено свързани с избирането или преизбирането на определен политик, постигането на национални интереси с къс хоризонт, което ограничава възможностите да се инвестира в бъдещето и да се мисли далновидно за по-дългосрочното развитие на интеграцията.

Пикът в международното консолидиране е постигнат преди няколко години и вече е приключил, изтъкна лекторът. Намаляването на броя на търговските споразумения говори за съществена промяна в динамиката на международната интеграция в последно време, категоричен бе проф. Монти. Той анализира причините за този спад: краткосрочността на политическите интереси, обикновено свързани с избирането или преизбирането на определен политик, постигането на национални интереси с къс хоризонт, което ограничава възможностите да се инвестира в бъдещето и да се мисли далновидно за по-дългосрочното развитие на интеграцията.

Съществува тенденция към дезинтеграция вътре в самия ЕС, особено след Брекзит, въпреки че страховете от него не са оправдани, изтъкна проф. Монти. Той коментира, че се наблюдава тенденция към &bdquo;затваряне на държавите&ldquo;, тъй като и самият ЕС е подвластен на глобални сили. Във всички европейски страни - с изключение на Италия, ефектът от Брекзит води до засилване на одобрението към ЕС и европейската интеграция, отбеляза гост-лекторът. Той формулира, че ключовото решение е изграждането на нови политики, които да балансират интересите на европейските и националните партии.

Съществува тенденция към дезинтеграция вътре в самия ЕС, особено след Брекзит, въпреки че страховете от него не са оправдани, изтъкна проф. Монти. Той коментира, че се наблюдава тенденция към „затваряне на държавите“, тъй като и самият ЕС е подвластен на глобални сили. Във всички европейски страни - с изключение на Италия, ефектът от Брекзит води до засилване на одобрението към ЕС и европейската интеграция, отбеляза гост-лекторът. Той формулира, че ключовото решение е изграждането на нови политики, които да балансират интересите на европейските и националните партии.

Ректорът връчи на госта сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция, както и възпоменателния медал &bdquo;Проф. Стефан Бобчев &ndash; основател и първи ректор на УНСС&ldquo; <i>(</i><i>на снимката долу</i><i>)</i><i>. </i>

Ректорът връчи на госта сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция, както и възпоменателния медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимката долу).

Студентите отправиха към проф. Монти много въпроси, на които той отговори изчерпателно.

Студентите отправиха към проф. Монти много въпроси, на които той отговори изчерпателно.

Галерия снимки от Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейски ...